Våga låna ut vattenskotern | Alandia
Vattenskoter

Våga låna ut vattenskotern

Visste du att varje vattenskoter har en befälhavare? För din egen vattenskoter är det vanligtvis du, men lånar du ut den är det den tillfällige föraren som har befälet - och ansvaret. I den här artikeln får du veta vad du bör informera om när du lånar ut din vattenskoter.

Vattenskoter

I Sverige är reglerna generösa – vem som helst får köra vattenskoter, oavsett ålder. Var du får köra är mer begränsat. Länsstyrelsen har beslutat att det inte är tillåtet att framföra vattenskoter i sjöar. I allmänna farleder går det bra att köra – se efter var de ligger på sjökortet och hjälp den som lånar din skoter att läsa det. Utöver de generella reglerna bestämmer Länsstyrelserna lokalt var det är tillåtet att framföra vattenskoter, så den som lånar vattenskoter bör gå in på Länsstyrelsens webbplats och se efter vad som gäller i området där denne ska köra.

Kom också ihåg att informera om att under körning betraktas föraren av lagen som vattenskoterns befälhavare och är skyldig att följa sjätte kapitlet i Sjölagen.

Med oss är du trygg även när någon annan kör

Om du har din vattenskoter försäkrad hos oss på Alandia Båtförsäkring så täcker vattenskoterförsäkringen samma saker på samma sätt som om det var du själv som körde, när du lånar ut den. Låt gärna den som ska köra din vattenskoter ta en titt på Båtförsäkringsvillkoren så att hon eller han vet vad som gäller.

Säkrare körning med lite övning

Att ramla av en vattenskoter och ta sig upp igen – hur känns det? Vi tog hjälp av vattenskoterexperten Niklas Ohlsén, som guidade oss igenom tre enkla övningar. Läs mer och se bilder här!

utombordare-bla-1

Inombordare

utombordare-bla2

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

Vinterförvaring_vattenskoter

Vinterförvaring av vattenskoter

Ta hand om din vattenskoter så att du får njuta…
Vattenskoter övningar som kan rädda liv

Tre skoterövningar som kan rädda liv

Gör några övningar med vattenskotern så blir du säkrare till…
Kläderna till vattenskoterturen

Bästa klädtipsen för vattenskoterturen

Allt fler får upp ögonen för vattenskotern som ett alternativ…