Hoppa till huvudinnehåll
Våga fråga
Publicerad: 2022-08-02

Fem sommarpärlor från Bottenviken till Bohuslän

Längs den svenska kusten finns fantastiskt många destinationer som bara går att nå med båt. Här har vi valt ut fem pärlor från norr till söder som också har trygga hamnar att lägga till i: Haparanda Sandskär, Landsort, Utklippan, Ven och Käringön.

opt-Landsort1

Haparanda Sandskär
Bottenviken längst upp i norr bjuder på dramatisk natur, skyddade skärgårdar och forsande älvar som präglar havsmiljön en bra bit ut i havet. Sandskär är den största ön i Haparanda skärgårds nationalpark och ligger ytterst bland öarna alldeles nära Finland, men har en väl skyddad hamn. Ön omges av badvänliga sandstränder och naturen domineras av tall, artrika strandängar, björk och enbuskhedar. Det finns gott om spår från säljägare, fiskare och förlista fartyg och öns lilla kapell är från 1700-talet. Fåglar och älgar hör till de vilda djuren som trivs på ön!

Fiskeläget Kumpala på öns sydvästra sida har en stenpir och generöst med gästplatser vid brygga. Gästhamnens besökare har tillgång till toalett, färskvatten och självklart bastu!

Haparanda Sandskär
Haparanda Sandskär ligger en bra bit ut i Bottenhavet, men har en skyddad gästhamn. Bild: HaparandaTornio

 

Sandstrand på Happaranda Sandskär
Den avlånga sandön erbjuder både natur och kultur. Bild: HaparandaTornio

Landsort
Öja är en smal och avlång ö i Stockholms södra skärgård med berg, skog, vackra betesängar, ett fint levande fiskeläge i söder och en trygg gästhamn i norr. Den ljusstarka fyren Landsort präglar öns identitet och är ett av flera besöksmål på ön. Det finns även ett gammalt kanonfort insprängt i berget som går att utforska. Öns fågelstation erbjuder guidningar och det finns lämningar från bland annat vikingatiden. Det går alltid att hitta en alldeles egen badplats längs öns klippor. I Norrhamnen kan man låna cyklar för att ta sig ner till de södra delarna som också går att promenera till.

Fyr i en bergig miljö på ön Landsort
På Öja har det funnits lotsar sedan femhundra år tillbaka och den stora Landsort fyr är Sveriges äldsta.

 

segelbåt i hamn på landsort Fågelbild över husen på landsort

Utklippan
Utklippan är tre större skär längst ut i Karlskrona skärgård och Sveriges sydostligaste ögrupp. Det är en utsatt plats, men på Norraskär finns en skyddad gästhamn. Att ta sig in till hamnen kan vara besvärligt i vissa väder. Den höga Heidenstamfyren står på lilla Södraskär där det också finns vandrarhem och krog. Det finns gott om badplats bland klipporna och ett litet museum om öns historia och naturliv. Alla öar är naturreservat sedan 1988 och djurlivet består bland annat av en stor sälkoloni, många flyttfåglar och ovanliga grodarter.

3D karta över utklippan
Utklippan ligger drygt 13 sjömil sydost om Karlskrona och har en gästhamn med bastu. Bild: LG Foto.

Ven
Mitt ute i Öresund reser sig Ven brant ur havet och bildar en nära 50 meter hög grönskande platå med utsikt mot de skånska och danska kusterna. Huvudorten Tuna by ligger skyddad mitt på ön med bland annat livsmedelsbutik och krog. Runt hela ön är branterna höga ner till stenstränderna. Tre hamnar erbjuder gästplatser: Norreborg, Bäckviken och Kyrkbacken som är den största med ett 80-tal platser. Det går en buss på ön och cyklar finns att hyra.

Hus längs vattnet på ön Ven
Ven kallas ofta Pärlan i Öresund och har tre gästhamnar med lite olika karaktär. Bild: Gunnar Magnusson.

Käringön
Mitt i Bohuslän ligger Käringön med fantastiska klippbad, vackra vyer, pittoreska båthus och ett levande företagande med butiker, fiskaffär och restauranger. Den trygga hamnen har gott om plats och det är nära till öppet hav och skyddad skärgård.

En promenad runt ön tar ungefär en timme och då har man chansen att stanna till vid både klippbad, sandstränder och fina grillplatser. Klassiska Petersons krog finns också för den som vill vila från båtköket och det finns flera andra små och större restauranger. Isen lägger sig sällan vintertid och gästhamnen är öppen året om!

Stugor vid vattnet på Käringön
Käringön i yttersta havsbandet har fått sitt namn från ”käring” som är ett gammalt ord för kummel, stenröse som används för sjömärke. Bild: Martina Sjöberg.

 

Personer som är på väg att bada vi klipporna på Käringön
Bild: Martina Sjöberg.

 

Solnedgång över käringön
Bild: Martina Sjöberg.

Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: följ oss på sociala medier och hitta din båtförsäkring här!

Hitta din båtförsäkring
utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Motorbåt – 3

Barnfamiljen som tar det säkra före det osäkra

Förra sommaren fick familjen simma in till land när det…
Segelbåt

Madeleine och Michael har hittat lugnet i seglingen

Planera, diskutera och ta det lugnt. Efter en stormfylld seglingsstrapats,…
Matilda och Frida – 1

Frida kan mycket och vill lära sig mer

Frida Ström backar inte för nya utmaningar och köpte båt…