Guiden till litiumbatterier i båtar
Litiumbatterier kan lagra mer energi och håller längre än traditionella batterier. Det kan innebära flera fördelar för användning på båt. Vi har samlat fakta om vad du ska tänka på om du väljer litiumbatterier – bland annat hur batterierna ska skötas och hur hela elsystemet påverkas av byte till litium.
Behovet av el ombord på våra båtar ökar i takt med att vi använder fler prylar och mer elektronik för navigation och nöje. Kylskåp, ankarspel, bogpropeller och eldrivna vinschar kräver också en säker strömförsörjning, för att inte tala om behovet av batterikraft om båten drivs av el.
– Ett litiumbatteri kan lagra uppåt den dubbla mängden energi jämfört med ett blybatteri av samma storlek och gör det ofta i ett paket till avsevärt lägre vikt, säger Gustav Löwing som har stor erfarenhet av strömförsörjning för båtar och är produktspecialist på båtförsäkringsbolaget Alandia.
– Ett välskött litiumbatteri håller också längre vilket på sikt innebär en bättre ekonomi för båtbatterierna och ökad hållbarhet.
Sedan några år marknadsförs batterier under beteckningarna LiFePO4 och LFP som särskilt lämpliga för båtar. Dessa batterier tål generellt att laddas och användas med snabba intervall, och är dessutom tåliga för en skakig och tuff miljö. LiFePO4 batterier har något mindre energitäthet än andra typer av litiumbatterier, men säkerhetsfördelarna och robustheten gör ofta LiFePO4 till ett bättre val.
– En avgörande skillnad mot traditionella batterier är att litiumbatterier kan innebära en större brandrisk, eftersom de har en högre energidensitet som kan omvandlas till värme. Brandrisken ökar framför allt vid laddning. När man går över till litiumbatterier ombord, är det viktigt att se över helheten i sitt elsystem, säger Gustav Löwing och räknar upp fyra punkter som är särskilt viktiga:
1: Hela elsystemet ska vara anpassat till batterierna
2: Tänk på brandsäkerheten
3: Batterierna ska förvaras så att eventuell hög värme kan ventileras ut
4: Elektriska apparater i båten ska vara anpassade till batterisystemet
Säkerhetspunkter för litiumbatterier:
1: Elsystemet ska vara anpassat till litiumbatterierna
Litiumbatterier kan ha en högre laddspänning, vilket ställer krav på båtens övriga komponenter som är inkopplade. Exempelvis kan det finnas överspänningsskydd, elledningar, elektronisk utrustning och laddare som behöver anpassas. På grund av att litiumbatterier har en annorlunda laddcykel, kan även generatorn behöva skyddas eller bytas.
Ett litiumbatterisystem bör skyddas med en “BMS” (kort för Battery Management system). I korthet övervakar en BMS olika delar av batteriets funktion, och om någon parameter avviker, stoppas batteriets aktivitet. Exempelvis stoppas laddning av batterier om temperaturen plötsligt stiger. På batterispråk förhindras då en “termisk rusning” det som vi i vardagligt tal kanske skulle referera till som en batteribrand.
2: Tänk på brandsäkerheten
Alla batterier bör vara säkrade på plats för att klara sjögång, svall och krängning utan att förflyttas. Det är också lämpligt att placera batterier där de är lätta att övervaka och komma åt dem för att kunna hålla utrymmet torrt och rent.
Litium är extremt svårt att släcka med konventionella medel. På marknaden finns nu brandsläckare som är anpassade för mindre litiumbatterier, men dessa räcker sällan till båtens batterier. AVD är ett nytt släckmedel som fungerar genom att bilda ett täckande skikt som kyler ner brandhärden. I framtiden kan det eventuellt vara användbart även för större litiumbatterier.
3: Batterierna ska förvaras så att eventuell hög värme kan ventileras ut
Litiumbatterier kan orsaka snabba temperaturhöjningar när de laddas och används. De måste därför förvaras så att värmen kan ledas bort.
4: Elektriska apparater i båten ska vara anpassade till batterisystemet
Eftersom litiumbatterier kan ha en högre laddspänning än blybatterier, kan man behöva anpassa utrustningen ombord. En annorlunda spänning i batteriet kan till exempel påverka termostaten i ett kylskåp, vilket gör att kylskåpet kan gå för kallt.
Vilket batteri behövs för din båt?
Behovet av batterikraft beror helt på vilken utrustning som behöver elförsörjning ombord. Kylskåp och frys förbrukar en hel del ström, men även plottrar, radar och annan navigationsutrustning behöver stabil elförsörjning. Ankarspel och bogpropeller kräver kortvariga insatser med hög effekt och då kan ett separat batteri vara ett alternativ för att säkra elförsörjningen oavsett förbrukarbatteriernas status.
– Som båtägare bör man vara medveten om riskerna med batterier, säger Martti Simojoki med lång erfarenhet som befälhavare inom handelssjöfarten och som i dag leder arbetet med Loss Prevention, skadeförebyggande, på Alandia.
– Det krävs uppmärksamhet på detaljer som batteriets spänning, om det har uppstått skador eller om det krävs underhåll av elsystemet. Granska att batterisystemet är helt och rent! säger Martti Simojoki och påminner om att klimatet i Norden ställer särskilda krav.
– Ett litiumbatteri med en BMS laddas inte i köldgrader, därför bör det finnas en inbyggd funktion som hanterar det genom uppvärmning. Om man långtidsförvarar ett litiumbatteri i kyla måste man ta reda på om det krävs särskilda åtgärder. Olika batterier kräver olika åtgärder och det ska batterileverantören eller tillverkaren kunna svara på.
En ny båt som drivs av elmotor har i de flesta fall ett elsystem som är anpassat för batterierna och även system som hanterar de olika behoven av framdrift och förbrukning. Batterier för drift finns i flera olika varianter.
– Välkända varumärken och en bra kontakt med leverantören är alltid en fördel för att batterierna och batterisystemet ska vara av god kvalitet och att du som båtägare kan få hjälp med tekniska frågor, säger Martti Simojoki.
– Är du osäker på vad som passar din båt, om du kan installera batterierna själv eller om du bör anlita proffs, ska du vända dig till seriösa båthandlare, verkstäder eller höra av dig till oss!
Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: följ oss på sociala medier och hitta din båtförsäkring här!