Hoppa till huvudinnehåll
Köpa och sälja båt
Publicerad: 2020-11-09

KÖPA NY ELLER BEGAGNAD BÅT – TIPS OCH RÅD

Hur många kommer ni att vara ombord och vad vill ni använda båten till? Ska båten var färdig att använda från första dagen? Måste man skriva kontrakt? Här är svar på frågor för dig som ska köpa ny eller begagnad båt!

alandia-heinakuu-purjehdus-20

Om pengarna finns för att köpa båten och en båtplats kan ordnas så återstår bara själva köpet! Men kanske står det några frågor i vägen ändå? Här är en guide som ska hjälpa dig ta nästa steg till båtköpet.

VAD VILL DU HA OCH VAD BEHÖVER DU?

Bland det viktigaste och härligaste är att drömma om vilken båt du vill ha och sedan anpassa drömmen till era egna speciella omständigheter. Du kanske drömmer om en liten smidig segelbåt men inser att du nog vill ha plats för rätt många personer ombord och faktiskt behöver något lite större med möjlighet till övernattning. Ett vanligt misstag är att köpa en båt som är för liten. Tänk igenom vilka som ska använda båten och hur mycket underhåll och båtfix du är beredd att lägga ner.

Några saker vi tycker är värt att fundera lite extra på.

  • Utrymme och lastkapacitet – hur stort behöver du ha det för att alla ombord ska få plats och få med sig det som behövs?
  • Komfort – är bekvämlighet en viktig aspekt för dig? Vad kan och kan du inte tumma på i komfortväg när det gäller exempelvis toalett utrymmen för att äta och sova?
  • Badbrygga – behövs det och vad bör den eller de i så fall ha för storlek och placering?
  • Underhållsbehov – får båten kräva mycket underhåll eller är det viktigt att den är enkel att förbereda inför sommar eller vinteruppläggning?

ANDRAHANDSVÄRDE

Om det är viktigt för dig att köpa en båt med bra andrahandsvärde bör du satsa på en serietillverkad båt av någon populär modell eftersom de är lättare att sälja vidare än mer annorlunda båtar. Kontrollera också att båten är CE-märkt om den är tillverkad efter 1998 – annars är det inte lagligt för företag att sälja den vidare i Sverige vilket kan göra båten svårsåld. Kontrollera att båten inte har större motor än vad den är godkänd för och att service av båten är dokumenterad.

Sedan 2015 är det olagligt att tömma septiktanken i svenska vatten. Om du köper en båt med toalett, kontrollera att tanken går att tömma från däck.

NY ELLER BEGAGNAD BÅT?

Du har olika stöd i lagen beroende på om du köper från en privatperson eller ett företag. Men oavsett om du köper ny eller begagnad från en båthandlare så har du ett gott stöd av Konsumentköplagen . Vid nybåtsköp, läs igenom garantivillkoren noga! Vid begagnatköp kan du öka tryggheten genom att välja en handlare som är medlem i Sweboat – Båtbranschens Riksförbund .

KONTROLLERA BÅTEN INNAN KÖP

Gå igenom båten tillsammans med säljaren innan du köper. Kanske du känner någon med lite mer båtvana än du som kan följa med och tipsa om vad du ska hålla koll på. Använd gärna vårt besiktningsprotokoll som stöd.

Om du inte vill kontrollera båten själv kan du anlita en besiktningsman som genomför kontrollen. Hör med ditt försäkringsbolag innan du köper om de har några rekommendationer eller krav rörande vilken typ av kontroll som ska genomföras eller vilken besiktningsman du ska anlita för att dina försäkringar ska gälla.

PROVKÖRA?

Det finns fördelar med att provköra en båt, men också fördelar med att kunna inspektera och kontrollera exempelvis skrov, propeller (och köl på en segelbåt) när den är uppe ur vattnet. Bäst är att alltid både kunna känna på båtens funktioner i vattnet och arrangera med ett lyft för att kunna inspektera delarna under vattnet.

SKRIVA KONTRAKT

Om du köper från båthandlare så ordnar den med köpebrev. Om du köper från privatperson så ska du också  dokumentera köpet i ett köpebrev. Exempelvis påverkar det möjligheten för dig som köpare att göra anspråk mot säljaren efter köpet. Det är också viktigt av försäkringsskäl att exempelvis märke, modell, tillverkningsnummer, årsmodell och andra specifika uppgifter anges. Här kan du ladda ner Alandias köpebrev .

TILLBEHÖR

När man köper en begagnad båt följer ofta en hel del olika tillbehör med båten. Så är inte alltid fallet när du köper nytt, så ta en ordentlig funderare på vilka tillbehör du behöver och när det passar dig att köpa in dem. Ska du göra det direkt vid båtköpet eller vill du shoppa i lugnare takt under vintern? Och vilken blir totalkostnaden efter att du har skaffat allt som du behöver?

FÖRSÄKRING

Fundera över vilken båtförsäkring du behöver. Vill du kunna teckna tillägg som ger ersättning för skador som uppstått på grund av inre orsaker på bland annat huvudmotor, bogpropeller och ankarspel? Hur hög vill du att självrisken ska vara och hur snabbt vill du kunna nå försäkringsbolaget om du behöver råd eller göra en anmälan? Är du en van båtförare som ska hålla dig i kända vatten räcker det kanske med en halvförsäkring.

Ta en titt på vår båtförsäkring redan nu så är du väl förberedd.

Lycka till med båtköpet! Om du är osäker på något så kan du mejla eller ringa Alandia

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Elbåt Nimbus

Guide för att köpa elbåt

Allt fler överväger att köpa elbåt tack vare längre räckvidder…
Besiktningsprotokoll

Varsågod – använd vårt besiktningsprotokoll

Det finns mycket att tänka på när man köper en…
Köpebrev

Skriv köpebrev!

Ska man skriva ett köpebrev när man köpt en begagnad…