Hoppa till huvudinnehåll
Bryggan

Nu är mentorprogrammet sjösatt!

Bryggan är Alandias mentorprogram för dig som är ny på sjön. Säsongens program är nu i full gång. Här kan du följa resan – och själv inspireras till ett tryggare båtliv. 

Placeholder img Bryggan hero

Inspireras av mentorskapen

Följ våra mentorpar och få tips och råd för ett tryggare båtliv

kristoffer o andreas highres

Lär känna mentorparet: Kristoffer och Andreas 

Krångliga knopar, skratt och konsten att lägga till i en naturhamn. Följ med en dag under mentorskapet Bryggan.

Annika o Nathalie highres

Lär känna mentorparet: Annika och Nathalie

Klassiska nybörjarmisstag och konsten att manövrera ut ur hamnen. Följ med en dag under mentorskapet Bryggan.

op-Palstek

Tre knopar som räcker en hel sommar

Det finns tre knopar som klarar de flesta situationer när du ska lägga till med båt.

sjömärke

Sjömärkena visar vägen

Ha koll på sjömärkena för att hålla dig på fritt vatten.

Segelbåt – 1

Anki och Magnus lär av misstagen

Vi har en massa erfarenhet från båtlivet, men plötsligt kan vi vara nybörjare i en viss situation, säger Magnus som tror att nyfikenhet och försiktighet är bra egenskaper ombord.

Alandia-RBK-05_ehdotus_aloitussivu

Ligger din båt ofta vid boj eller för ankar?

Det finns några tumregler att hålla reda på för att förtöjningen ska vara så säker som möjligt.

OKAND_HAMN1

Våga styra mot okänd hamn

Hur ska man tänka när man ska besöka en okänd hamn för första gången?

Lägga_till_naturhamn

Lägga till i naturhamn – enkelt om du tar det lugnt

Att hitta ett smultronställe långt från brygga och servicehus, lägga till och gå iland där det passar skänker frihetskänsla och livsglädje åt de flesta av oss.

Boats on sea

Vem ska väja och vad betyder sjömärket?

Här har vi samlat ett urval väjningsregler och förklarar vad de viktigaste sjömärkena innebär.

Våra mentorer

Lär känna våra fyra erfarna mentorer

Kristoffer-portrait

Kristoffer Appelquist

Komiker, tv-personlighet – och hängiven båtentusiast. Hängde som barn i Malmös hamn och drömde om livet på sjön. Tidigare ägt både Silver Hawk och snipa och är idag inne på sin tredje segelbåt (Bongo). ”En dag på sjön är en bra dag”, enligt Kristoffer.

Annika-portrait

Annika Trogen

Näringslivsprofil som sadlade om och idag driver Trogen Havet där hon utbildar främst kvinnor i att köra motorbåt. Tillbringar cirka 350 timmar årligen på sjön. Innehar bland andra yrkes-certifikaten Handhavande av snabba fartyg och Fartygs-befälsexamen klass VIII.

Gustav-portrait

Gustav Löwing

Sjökapten som kört alla typer av båtar runt jordens alla hav. Har skottat snö från däck både söder om Afrika och norr om Svalbard. Tävlingsseglat och utbildat unga i sjöliv. Brinner för att hjälpa andra – oavsett om du just köpt din första utombordare eller behöver hjälp att manövrera en större båt med auto docking-system.

Per-portrait

Per Smedfors

Segel- och motorbåtsentusiast som brinner för den frihet och gemenskap som båtlivet innebär. Per är praktiskt taget uppvuxen bland kobbarna i Stockholms skärgård. Idag är han aktiv i Kungliga Motorbåt Klubben och ordförande i Båtlivskommittén, som arbetar för att berika medlemmarnas båtliv.

Bryggan mentorskap - så funkar det

1

Skicka in ansökan

Nyfiken på livet på sjön? Eller funderar du på att bli båtägare? Ansök till Bryggan – Alandias mentorprogram. Håll utkik efter när nästa säsongs ansökning öppnar.

2

Matcha med en mentor

När du ansöker väljer du vilken eller vilka av våra erfarna mentorer du helst vill samarbeta med. Alandia väljer därefter ut deltagarna med starkast motivering – och matchar ihop de bästa paren.

3

Kasta loss

Under båtsäsongen har våra mentorer löpande kontakt med sina respektive deltagare. Målsättningen är att alla deltagare lär sig grunderna i gott sjömanskap och säkerhet på sjön.

Ansökningsperioden är slut för den här säsongen – nu får du följa med på mentorskapresan och ta del av de tips och råd som våra mentorer delar med sig!

Varför bryggan?

Alandias främsta mål är att minimera risken att en olycka inträffar på sjön. Att ta del av kunskap kring sjösäkerhet är därför livsviktig.

Genom mentorsprogrammet Bryggan vill vi välkomna fler in i den stora båtgemenskapen – och inspirera till ett långt och tryggt båtliv.

JanKarlsson_200729_DJI_0061-Hi-Res