Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2020-11-02

10 värdefulla tips inför sjösättningen

Håll båten under uppsikt de första två dygnen, granska bottenpluggen och kontrollera alla lanternor. Skadechef Ricard Sjöström på Alandia kommer med tio tips på hur du får en perfekt start på båtsäsongen.

sjösättning

Han vet vad han pratar om. Ricard är i dag skadechef på Alandia med 25 års erfarenhet av båtbranschen. Därför bad vi honom lista sina bästa tips inför båtsäsongen.

1. Håll båten under uppsikt

– Efter att båten har kommit i sjön ska du vara extra vaksam de två första kritiska dygnen. Vi vet att flest båtar sjunker direkt efter sjösättningen. De första 48 timmarna är de verkliga skräcktimmarna.

2. Granska bottenpluggen och självlänsare

– Självlänsarna kan vara täppta av barr och löv och bottenpluggen kan vara otät. Att hälla vatten i båten är ett bra sätt att kolla självlänsarna och nivåbrytarna.

3. Se över alla sjökort

– Uppdatera elektroniska sjökort för plottern och byt ut papperssjökorten om de inte är uppdaterade.

4. Granska varje flytväst

– Efter Alandias flytvästtest slår vi ett extra slag för både grenband och passform. Grenbandet är som säkerhetsbältet i bilen, det räddar liv. Om du har upplåsbara västar ska du kontrollera dateringen på varje luftpatron. Mer om hur ni kontrollerar flytvästen finner ni här.

När vi kommer in på barnflytvästar är det tydligt att Ricards puls stiger rejält.

– Barnens flytvästar ska aldrig väljas så att västen har växtutrymme. Var inte dumsnål. Västen ska sitta perfekt och den ska ha grenband, gärna dubbla.

Och minns vad James & Karin sjöng redan 1974: ”Du flyter bäst om du har väst.”

5. Kontrollera gasen

– Kontrollera båtens gasinstallation med till exempel en läckagespray och försäkra dig om att gasvarnaren fungerar. Har du inte en gasvarnare? Lägg den högst upp på din inköpslista.

6. Jaga rost och korrosion

– Om du har en drevmotor lönar det sig att kolla bockhornet och avgasröret. Du vill vara säker på att det inte finns rost eller korrosion på insidan av röret. Det är inte så krångligt som det kan låta, 30 minuter är välinvesterad tid och en billig livförsäkring.

7. Håll rent i motorutrymmet

– Med en skinande ren motor och ett välstädat motorutrymme upptäcker du enkelt eventuella läckage i både motorn och skrovet.

8. Du är inte ensam till sjöss

– Var extra försiktig i början av säsongen. Kör du i halvplan ska du ha extra utkik på plats, många olyckor sker just i halvplan. Kolla också att du har ett par polariserande solglasögon med, du vill inte köra in i en solgata utan bra solskydd.

9. Kontrollera alla dateringar

– Det finns dateringar på mycket ombord. Kontrollera till exempel flytvästarnas luftpatroner, nödraketer och brandsläckare. I samma veva kan du kontrollera dateringen på konservburkar och torrskaffning.

10. Tänd och släck

– Var säker på att lanternorna och all annan belysning ombord fungerar. Glöm inte heller att testa alla ficklampor.

– Och mitt sista tips: Glöm inte att vara jätteförsiktig med händer och fötter när du ska sjösätta. Ett krossat ben förstör hela sommaren.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

vinterförvaring

Vintertäckning av båt

När det är dags att täcka båten finns det flera…
sjösättning

Låt inte sjösättningen förstöra hela båtsommaren

Det låter märkligt men är sant. De flesta båtar som…
Bra saker att ha i båten

Fem prylar att ha med när du kastar loss

Vi bad Alandias kunder hjälpa oss lista sina bästa hemligheter…