Är din uppblåsbara flytväst säker?
Många uppblåsbara flytvästar saknar en viktig säkerhetsdetalj och har inte kontrollerats som de ska, enligt Konsumentverkets undersökningar. Läs om hur du kontrollerar att din väst är säker.
En fungerande uppblåsbar flytväst kan rädda liv och har flera fördelar jämfört med vanliga västar. Men för att uppblåsbara flytvästar ska fungera måste ventilen på gaspatronen lösas ut i vatten så att flytvästen snabbt blir uppblåst. Om mekanismen inte fungerar så har västen ingen flytkraft. Att västar inte har fyllts med luft som de ska har lett till flera dödsfall runtom i världen och uppblåsbara flytvästar ska endast användas av simkunniga.
Konsumentverket genomförde 2020 en omfattande kontroll för att se om de uppblåsbara flytvästarna på den svenska marknaden levde upp till kraven på mekanismen som ska blåsa upp flytvästen. Endast en av tio granskade västar i handeln uppfyllde kraven och nio flytvästmärken tvingades återkalla västarna med säkerhetsbristen. Sedan dess har ytterligare minst en uppblåsbar väst återkallats. Kontrollera här om din flytväst finns på listan .
När Konsumentverket förra året följde upp hur många västar som hade återlämnats eller fått felet åtgärdat visade det sig att de allra flesta västar inte hade åtgärdats. Tiotusentals uppblåsbara västar som används i Sverige bedöms därför sakna en säker mekanism för att blåsa upp västen. Om du har en väst som har återkallats så framgår det på Konsumentverkets sida vad du ska göra.
Detta är problemet:
Mekanismen består av en gaspatron som är fastskruvad i en ventil som öppnas när den blir blöt. Men om gaspatronen inte är fastsatt med en extra hållare så riskerar den att skruvas ur under exempelvis en guppig färd eller när den är buren i båten eller på land. Dessutom måste både gaspatronen, och mekanismen som utlöser ventilen när den blir blöt, bytas ut inom en viss tid efter att den har monterats. Alla gaspatroner och utlösningsmekanismer ska vara märkta med utgångsdatum.
Eftersom gaspatronen och mekanismen är dold i västen är det svårt att upptäcka att patronen med gas har skruvat ur sig helt eller delvis. Många har också utlösningsmekanismer och gaspatroner som använts för länge och som riskerar att inte fungera.
Så här kontrollerar du din väst:
På varje väst kan du själv kunna kontrollera mekanismen och gaspatronen. Vissa mekanismer är försedda med mätare och indikatorer som visar exempelvis grönt eller rött, men de indikatorerna räcker inte till för att veta att västen fungerar.
Ofta sitter uppblåsningsmekanismen skyddad för vattenstänk under en eller flera lager tyg och kanske krävs det att man knäpper upp knappar, drar loss en kardborrefästning eller öppnar en dragkedja för att komma åt. Man kan sedan kontrollera om den särskilda hållaren för gaspatronen finns på plats (se exempel på bild härintill).
Man kan också kontrollera datumet för när gaspatronen och mekanismen ska bytas ut. Datumen anges på gaspatronen.
Det finns många olika fabrikat av flytvästar och uppblåsningsmekanismer, men den tekniska funktionen är densamma. Kontrollera med din återförsäljare eller tillverkare vad som gäller för just din väst.
Så här åtgärdar du din väst:
Det finns många olika fabrikat och modeller av uppblåsbara flytvästar. Om du upptäcker att en väst saknar den extra hållaren för gaspatronen så ska du kunna vända dig till återförsäljaren för att få hjälp att åtgärda felet. För många flytvästar ska återförsäljaren åtgärda problemet. Läs om Konsumentverkets återkallande av flytvästar.
Inspektion och kontroll varje år:
Minst en gång per år måste västens olika delar inspekteras för att framförallt kontrollera att
1: gaspatronen sitter fast, inte har passerat utgångsdatum och innehåller tillräckligt med gas
2: utlösningsmekanismen inte är skadad eller har passerat utgångsdatum
3: att det uppblåsbara flytelementet är helt och kan behålla lufttrycket under minst ett dygn
Om det är dags att byta gaspatronen och utlösningsmekanismen kan du för de flesta flytvästar göra det själv, enligt manual. Men det är helt beroende på märke och modell och är du osäker så kontakta din återförsäljare. För att se om gaspatronen innehåller rätt mängd gas så ska den vägas (vikt för fylld patron anges på patronen).
Att flytelementet är tätt kontrolleras genom att det blåses upp manuellt.
Även föreningar som Svenska Kryssarklubben anordnar kontroller av uppblåsbara flytvästar där man också kan få det extra fästet monterat och mekanism och gaspatron utbytta.
Fördelarna med uppblåsbar:
Varför ska man använda en uppblåsbar flytväst som kräver underhåll och oftast kostar mer än en traditionell väst? Fördelarna med uppblåsbar väst är den stora flytkraften och dess placering som gör att huvudet hamnar ovanför vattenytan vilket underlättar andning även om man är medtagen eller medvetslös. En vanlig seglarväst med fasta flytelement har ofta en lyftkraft på 50 Newton, N, medan en uppblåsbar räddningsväst har minst 100 N. En uppblåsbar väst upplevs också av många som smidigare än en väst med flythjälpmedel som tar plats även när de inte behövs.
Det finns också flytvästar som är en kombination av flytväst med traditionella flythjälpmedel och ett uppblåsbart flytelement, så kallade hybridvästar.
Och kom ihåg att barn inte ska använda uppblåsbara flytvästar eftersom de kräver simkunnighet och tekniskt kunnande.
VISSTE DU ATT…? Den mekanism som automatiskt blåser upp flytvästen vid kontakt med vatten är konstruerad på olika sätt. För västar i Sverige är det vanligast med att en speciell sorts komprimerad papper reagerar med vatten och utlöser mekanismen. Det finns modeller där salt löses upp av vatten och även en konstruktion där ett visst tryck under vattnet löser ut mekanismen som blåser upp västen. Papperet, saltet eller trycksensorn kan förlora sin funktion efter en viss tid och måste därför bytas ut enligt angivet utgångsdatum!
LÄS MER PÅ KONSUMENTVERKET.SE:
Läs Konsumentverkets information om marknadskontroll och återkallande av flytvästar här .