Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Publicerad: 2020-11-09

Nödraketer och nödbloss

I en nödsituation är det viktigt att du direkt vet vad du ska göra. Därför bör du förbereda dig och fundera på om du ska ha någon typ av utrustning för nödsignaler ombord. Nödraketer och nödbloss är två populära produkter.

dsc03373-1-scaled

De tre grundtyperna av nödraketer som finns och som är internationellt godkända är:

  • Nödraketer
  • Handbloss
  • Röksignaler med orangefärgad rök

Röksignaler är numera ovanligt, medan handhållna nödbloss blir allt vanligare. För dig som fritidsbåtsägare finns inga regler som säger att du måste ha nödraketer ombord, men det kan helt klart hjälpa dig i en nödsituation. Frågan är vad du ska ha – pyrotekniska eller elektroniska? Båda har sina för- och nackdelar.

När det är akut – ring 112

I en akut situation är det inte nödraketen du ska ta fram först utan mobiltelefonen, för att ringa 112. Larmoperatören behöver veta din position, försök att ge hen den så noga du kan.

Du får inte öva men behöver kunna ändå

Det är inte tillåtet att öva sig i att använda nödraketer och nödbloss. Det beror på risken för att folk i allmänhet blir avtrubbade och inte reagerar vid riktiga nödsituationer samt att sådana övningar leder till falsklarm. Det händer att folk övar vid nyår ändå, men inte heller det är tillåtet och vi avråder starkt från det, eftersom det finns risk för att någon som verkligen är i sjönöd inte uppmärksammas om himlen är full av fallskärmsraketer.

Försök ändå se till att du verkligen har koll på hur de nödraketer och nödbloss som du har ombord fungerar. Det är särskilt viktigt med de pyrotekniska, som om de hanteras fel kan skada människor och egendom. Se till att alla i besättningen vet hur raketer och bloss hanteras, på det sättet kan ni hjälpas åt i en nödsituation. Läs på om produkterna och tänk er in i hur ni ska göra om de verkligen behöver användas.

Pyrotekniska nödraketer och handbloss

Pyrotekniska nödraketer är oslagbara i sin lyskraft, elektroniska nödbloss kommer inte i närheten av dem. Du skjuter upp nödraketen och den stiger då till cirka 300 meters höjd, för att därefter sakta falla, bromsad av en liten fallskärm. Lyseffekten varar endast en kort stund, vanligtvis omkring en halv minut, men det räcker ofta för att uppmärksamma omgivningen på att du behöver hjälp eller guida en räddningsbåt rätt den sista biten.

Fördelen med den pyrotekniska nödraketen är alltså dess lyskraft och att dess räckvidd är längre eftersom den kommer upp en bra bit i luften.

Pyrotekniska handbloss lyser även de starkare än elektroniska, medan de elektroniska är säkrare att hantera. En nackdel är att det pyrotekniska blosset inte lyser så länge, omkring en minut, och en annan är att gamla eller fuktskadade pyrotekniska nödraketer och -bloss kan vara farliga att använda. Raketerna lyfter sämre och från fuktiga nödbloss kan glödande flagor lossna. Pyrotekniska produkter behöver bytas ut efter några år och de gamla är svåra att göra sig av med eftersom de inte får transporteras hur som helst. Det kan också vara svårt att hitta återförsäljare som tar emot dem för återvinning.

Elektroniska nödbloss

Moderna elektroniska nödbloss är lätta att använda och lyser länge, upp till sex timmar, med ett säreget blinkande som gör dem lätta att urskilja från andra ljuskällor.

Våra tips för nödsituationer

Eftersom mobiltelefonen är så bra för att larma och positionera rekommenderar vi att du alltid har den nära till hands till sjöss och gärna i vattentätt förvar så att den inte sviker dig när du behöver den som mest!

Läs på om pyrotekniska nödraketer och se om det finns återförsäljare i din närhet som kan hjälpa dig med både anskaffning, transport och återvinning. Har du förutsättningarna på din sida rekommenderar vi att du har ett set med pyrotekniska nödraketer och nödbloss i båten samt lär besättningen hur de fungerar.

Komplettera med elektroniska nödbloss.

Test av pyrotekniskt och elektroniska nödbloss

Vi har testat två populära elektroniska nödbloss och jämfört dem med ett traditionellt pyrotekniskt. Det vi framför allt intresserade oss för var lyskraften och räckvidden. Vi använde en av Sjöräddningens båtar och lät filma testet, så att du kan se skillnaden mellan det pyrotekniska och de elektroniska med egna ögon!

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

SJOKORT_PLOTTER

Appar, plottrar och sjökort av papper: vad ska du välja?

Ska man välja en plotter, app eller sjökort på papper…
Sjömärken

Sjömärkena visar vägen med färg och form

Sjömärken kommer i flera färger och former och det är…
op-Palstek

Tre knopar som räcker en hel sommar

Det finns tre knopar som klarar de flesta situationer när…