Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Publicerad: 2020-11-12

Barn i båten

Bästa barn, vill du bli en skicklig båtförare? Om svaret är ja så ska du läsa vidare.

Barn i båten

Grundreglerna är enkla men kan ibland vara svåra att komma ihåg. Du är dock tillräckligt stor för att kunna lära dig. Så grattis till dig, du har redan fått ett diplom: Framtidens båtförare.

Regel nummer 1: Ramla inte över bord.

I båten är det alltid viktigt att lyssna på kaptenen eller föräldrarna. Det är föräldrarnas ansvar att både se över barnen, navigera och lägga till. När du själv hoppar i land eller hoppar från bryggan tillbaka till båten ska du vara extra försiktig. Det är mycket klokt att i sådana situationer be om hjälp.

Regel nummer 2: Använd flytväst – ALLTID.

Du ska alltid ha flytväst på dig. Det är viktigt att du har flytvästen på dig även när du går på bryggorna eller springer runt klipporna. Inne i båtens ruff kan du ta av dig flytvästen.

Kaptenen ansvarar över att alla har på sig flytvästar men du kan vara en assisterande kapten och påminna dig själv och andra om hur man använder flytvästen på rätt sätt. Om någon har på sig en uppblåsbar flytväst kan du gärna ställa frågan: ”När har du senast lämnat din flytväst in för service?”

Regel nummer 3: Ha kul på sjön.

Mestadels är båtlivet bara kul och roligt. Ofta är man tillsammans med hela familjen, man får njuta av den friska luften och miljön varierar hela tiden. Dessutom gungar båten, det är ju en helt annan grej än att sitta på vardagsrumsgolvet hemma. Vill du trivas ännu bättre så kan du prova följande:

 • Observera naturen. Hur ser de olika vågorna ut? Känner du till fågelarter? Vet du vad det är för typ av fiskar som simmar under vattenytan? Varför är klipporna formade på ett visst sätt?
 • Lär dig att åka båt. Du kan assistera kaptenen och lära dig att styra båten, navigera och titta ut efter sjömärken. Bekanta dig med kompassen och sjökortet.
 • Använd hjälpmedel vid behov:
  • Hitta på olika tävlingar: Vem hittar först fem olika trädarter på öarna runtomkring? Vem vet i vilken riktning vårt hem ligger? Var ligger Australien, vem kan peka åt rätt håll? Gissa om vi kommer att möta flera motor- eller segelbåtar?
  • Läs böcker. Vet du inte själv vad du vill läsa så fråga om tips på biblioteket.
  • Fråga vad dina föräldrar gjorde när de var i din ålder?
  • Rita, gör frågesport och fråga om du kan hjälpa till med någonting.
  • Plocka fram en tamp och lär dig slå olika knopar.
  • Ta fram en iPad om vädret är dåligt och du vill ligga inne i ruffen och mysa.
utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

dsc03529-scaled

Kontrollera din brandsläckare

Det är A och O att pulversläckaren fungerar när den…
opt-hav

Så förbereder du överfarten

Sverige är omgiven av fina destinationer bortom horisonten. Åland, Gotland,…
SJOKORT_PLOTTER

Appar, plottrar och sjökort av papper: vad ska du välja?

Ska man välja en plotter, app eller sjökort på papper…