Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Publicerad: 2023-07-13

Bästa tipsen för att undvika sjösjuka

Du kanske börjar kallsvettas och munnen blir torr. Många av oss mår illa när det börjar gunga till sjöss, men det finns sätt att minska risken att behöva hänga över relingen. Här får du de bästa tipsen för att undvika sjösjuka.

alandia-heinakuu-purjehdus-30

Sjösjuka kan drabba i stort sett alla och för den som följer med som passagerare behöver det inte innebära ett värre problem än att man mår illa. Men om allvarlig sjösjuka skulle drabba den som har ansvar för att navigera eller styra så kan det uppkomma stora problem.

Sjösjuka beror på en så kallad sensorisk konflikt i hjärnan. Din hjärna blir förvirrad när de krängande rörelserna inte stämmer överens med det ögonen registrerar.

Enligt Christian Geisler, specialistläkare i hörsel- och balansrubbningar och verksam vid Yrselcenter.se, är det slagkraftigaste botemedlet att vara väl förberedd.

– Att kräkas under en gropig segling är inget att skämmas över. Det innebär att du har ett friskt balanssystem, säger Christian Geisler. Man kan göra mycket genom att förbereda sig rätt. Börjar det blåsa på och man är ovan, har ätit och sovit dåligt och reser med en opsykologisk skeppare, kan det bli jobbigt.

Att vara väl förberedd handlar främst om att vara utvilad och proppad med kolhydrater och vätska. Och om att avstå från alkohol förstås. Men det handlar också om att vara mentalt rustad.

– Sjösjuka är i grunden en fysiologisk konflikt i balanssinnet. Dock är balanssinnet ihopkopplat med många andra nervsystem i hjärnan som hjärnstammen, ångestsystemet och nervkärnor för orientering och korttidsminne. Det är en poäng att vi ska känna rädsla för vissa saker, det är därför vi inte balanserar på balkongräcken. Våra hjärnor prioriterar helt enkelt balans för vår överlevnad, säger Christian.

Christian Geisler

Att du blir illamående beror på att störda balanssignaler når kräkcentrat i hjärnstammen. Andra grannar i hjärnstammen är vakenhetscentrat och vaguskärnan som reglerar blodtryck och mag- och tarmrörelser. Att tvinga fram en kräkning och tömma magsäcken kan hjälpa. Samtidigt är kräkningskänslan bara en av sjösjukans flera symptom. I extrema fall kan kaossignalerna i hjärnan spridas till hjärnans intellektuella funktioner, vilket kan leda till förvirring och apati. Sjösjukan läker av sig själv och efter två till tre dygn har hjärnan vant sig att tolka alla krängningar och skapat en ny referensbild i balansminnet. Om man nu inte råkar vara en av de fem procent av befolkningen som är extremt sjösjukebenägna. Då är det enda att rekommendera ett liv på land.

– De flesta forskningsresultat inom området visar att vi är har väldigt olika känslighet i våra balanssinnen.Vissa tycker kanske det är härligt när det gungar lite. Andra blir illamående bara de ser en brygga, säger Christian Geisler.

Heikki Karlsson, ansvarig för fritidsbåtförsäkringar på Alandia, har erfarenhet av många situationer med sjösjuka på motor- och segelbåtar.

– I allmänhet är det viktigt att mer än en person ombord kan hantera båten om den som brukar göra det blir sjuk – det gäller även allvarlig sjösjuka som kan komma överraskande snabbt.

– Har man ansvaret ombord och känner att man inte kan titta på en skärm eller sjökort för att navigera, eller på annat sätt inte klarar av sina uppgifter, måste man vara beredd på att ändra planerna för att inte riskera säkerheten. Att ändra kurs i svår sjö eller gå inomskärs kan göra stor skillnad för hur båten rör sig och påverkar de ombord.

Tips för att förebygga sjösjuka:

  • Prova ut ett åksjukemedel som passar just dig. Glöm inte att ta det i rätt tid innan avresa för att det ska ge effekt.
  • Se till att vara utvilad och utsövd.
  • Ät en näringsrik måltid kvällen före eller några timmar före avfärd.
  • Så länge du har en uppgift att navigera, styra eller trimma segel – stanna kvar uppe på däck.
  • Undvik alkohol. Det förvirrar balanssinnet.
  • Undvik vätskedrivande drycker som kaffe eller te.
  • Ta det lugnt. Rädsla och oro kan påskynda symptomen.

Tips för att minska eller stoppa sjösjuka:

  • Tänk positivt. Sjösjuka är självläkande och går faktiskt över hos de flesta efter 2–3 dygn.
  • Undvik att vistas nere i båten. Minimera konflikten mellan balansorganen och ögonen. Stanna på däck och titta mot horisonten.
  • Undvik skärmar, tidningar och böcker. Läsning ökar konflikten i hjärnan.
  • Håll i gång magens tömningsmekanism genom att svälja något kolhydrat-/sockerrikt en gång i timmen: exempelvis kex, knäckebröd eller blåbärssoppa. Se även till att få i dig vätska.
  • För de flesta hjälper det att få styra. Genom att styra båten och titta mot horisonten och vågorna kan hjärnan få hjälp med att förstå rörelsesituationen.
  • Sov. Balanssinnet kopplas ned när du sover.
  • Håll dig på en central plats på båten, nära dess rörelsecentrum. Där gungar det minst. På en segelbåt är det oftast 30 procent av båtens längd för om aktern. Lägg dig ner och blunda.
  • Håll dig borta från eventuella avgaser, stek-os eller annat som luktar starkt.
  • Försök att sitta still och undvik onödiga huvudrörelser, det förvärrar tillståndet.

Heikki Karlsson påminner om att hur man ska hantera sjösjuka kan bero på vilken uppgift man har ombord.

– Om du måste vara delaktig ombord och känner kraftiga symptom av sjösjuka så försök att hitta en plats med överblick av horisonten och möjlighet att se vågorna. På det sättet kan kroppen bättre följa och vara beredd på båtens rörelser. Om du inte måste vara delaktig ombord så kan det vara ett bra tillfälle att få ligga ner och koppla av ordentligt en stund

 

Läs mer om sjösjuka här: Sensoriska konflikter ger yrsel (Yrsel.com)

 

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

opt-hav

Så förbereder du överfarten

Sverige är omgiven av fina destinationer bortom horisonten. Åland, Gotland,…
Lägga_till_naturhamn

Lägga till i naturhamn – enkelt om du tar det lugnt

Att hitta ett smultronställe långt från brygga och servicehus, lägga…
Boats on sea

Vem ska väja och vad betyder sjömärket?

Att veta vem som ska väja för vem på sjön…