Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2022-03-25

Hindra tjuven och läckan med larm

Det finns inte en lösning för att stoppa alla tjuvar, men larm är en åtgärd som kan minska risken för både stölder och inbrott.

Utombordare och snabba motorbåtar hör till tjuvarnas favoriter eftersom det är stöldgods som kan ge snabba pengar. Men alla kan drabbas av inbrott i båten oavsett om man har något värdefullt ombord. Uppbrutna lås och luckor kan kräva tidsödande och kostsamma reparationer. Ett larm kan både vara avskräckande för tjuvar och uppmärksamma andra på att något inte står rätt till.

Övervakning av hamnen eller uppställningsplatsen och en godkänd kätting och ett godkänt lås är de första viktiga åtgärderna för att minska risken för att råka ut för stölder. I dag finns också många larm och spårsändare som kan förhindra inbrott eller förenkla polisens arbete med att hitta en stulen båt eller utombordare.

Många elektroniska larmsystem har flera funktioner och bygger på en uppkopplad enhet som har en eller flera sensorer och kan skicka information om onaturliga eller snabba förändringar till valfri mobil eller starta en ljudsignal ombord.

Larmfunktionerna kan exempelvis vara:
1: Positionsförändring: larmet varnar att båten eller en utombordare, flyttas.
2: Vibrationer: larmet varnar om rörelser ombord på båten.
3: Öppning av luckor, dörrar, skylights: med hjälp av en magnetsensor varnar larmet när luckan/dörren där den är monterad öppnas.
4: Tyngd: En trycksensor känner av en människas tyngd och varnar att någon befinner sig ombord. Trycksensorn kan placeras under exempelvis en matta.

Larmen kan försörjas med el från batteri eller fast anslutning. Om larmen startar en signal som hörs av andra bör man ha meddelat de som finns i närheten, exempelvis båtgrannar, personal på marinan eller medlemmar i båtklubben att man har ett larm, hur det låter och hur man ska agera när larmet hörs.

Larmsystem med sensorer kan även varna för exempelvis högt vattenstånd i motorrummet, temperatursvängningar, avstängd landström och annat som inte behöver ha med brott att göra, men som är praktiskt att veta och som kan förebygga skador.

Larmen och informationen från sensorerna visas i en app på mobil eller surfplatta. För de lösningar som larmar till mobil används ett mobilabonnemang till larmsystemet som alltså innebär en kostnad utöver larmen.

Larm är en av flera sätt att förebygga och hindra stölder
Många båtlarmsystem larmar till en mobil-app.

Spårsändare för att hitta stöldgods

Larm kan också kombineras till spårsändare och spårsändare kan monteras in oberoende av andra larm. En spårsändare är en enhet som fästs på det som man vill spåra. Exempelvis en utombordare eller själva båten. Enheten skickar med ett visst intervall den aktuella positionen till appen som hör till. Det finns flera exempel på utombordare som har hittats utomlands med hjälp av spårsändare, men också tjuvar som tagits på bar gärning av polis – kort tid efter stölden – tack vare spårsändare som visat var båten eller utombordarna befunnit sig.

Spårsändare kan vara försedd med batterier, men det finns också versioner för externt batteri.

För att minska risken att spårsändaren monteras bort av tjuven, för att därmed undvika spårning, kan man även placera ut en attrapp som är lättare att hitta och som kan göra att tjuven inte letar vidare efter den riktiga spårsändaren.

En spårsändare kräver någon form av abonnemang för att fungera.

Läs mer om båtstölder och förebyggande åtgärder på polisens hemsida.

Larm är en av flera sätt att förebygga och hindra stölderMörker och få personer i rörelse vid bryggor och båtar är faktorer som gynnar båt-tjuvar. Ett larm kan både avskräcka och uppmärksamma på objudna gäster.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Image (1)

Stormvarning för båtägare: Så skyddar du din båt

Varmare hav leder till kraftigare stormar och som båtägare kan…
Bra saker att ha i båten

Fem prylar att ha med när du kastar loss

Vi bad Alandias kunder hjälpa oss lista sina bästa hemligheter…
DSC03368 (1)

Havstulpaner

När havstulpanens larver börjar fästa sig på båtskrovet gäller det…