Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2020-11-23

Pallning av båt

Bädda för en lugn vinter genom att palla upp din båt väl på ett stadigt underlag och täcka den med omsorg. Avsätt tid för att titta till den regelbundet och ge den en extra översyn efter blött eller stormigt väder!

pallning_av_båt

På den här sidan hittar du grundläggande information om pallning av båt. Se också Vinterförvaring av båt och Täckning av båt.

Underlaget på uppställningsplatsen

Välj uppställningsplats för din båt med omsorg. För att din båt ska vila tryggt under vintern måste underlaget vara hårt och stadigt – helst asfalt. Underlaget ska vara sådant att det inte mjuknar eller eroderar av snö som smälter eller av hårda regn, för annars kan pallningen sjunka ned i underlaget och båten börja luta eller i värsta fall välta.

Pallningens grunder

När en båt tas upp på land är det viktigt att den pallas upp så att tyngden vilar på kölen. Båten ska stå på kölen, på balkar av stål eller trä – aldrig direkt på marken – och sedan balanseras i sidled med hjälp av stöttor, båtbockar eller i en båtvagga.

Såväl fenkölade som långkölade segelbåtar ska vila på kölen – stöttorna ska endast balansera upp båten i sidled. Om båten förvaras utan mast behöver du normalt två till tre stöttor på varje sida. Förvarar du båten med masten på behövs en eller två till – antalet stöttor som behövs beror också på båtens längd. Stöttorna måste stå på hård mark och kedjas ihop med varandra under båten så att de inte kan glida isär. Vinkeln mellan stöttan, stöttans platta och båten bör helst vara 90 grader.

När du pallar upp en motorbåt behöver du tänka på var dess tyngdpunkt ligger och anpassa pallningen så att tyngden fördelas jämnt. Du kan behöva palla extra under motorn.

Investera i en stålvagga

Vi rekommenderar att du förvarar din båt i en stålvagga. Det är en ställning som både ger ett underlag för kölen att vila på och stöd i sidled. Vi anser att stålvagga är den säkraste och mest stabila pallningen för de flesta båtar och rekommenderar därför att du förvarar din båt på en sådan. En stötta kan falla om den får en hård knuff eller glida och sjunka om marken mjuknar, så att din båt riskerar att välta, men en stålvagga står pall för det mesta och håller din båt på plats även i hård väderlek!

Du kan dessutom göra fast täckningen i vaggans ram utan risk för att ekipaget blåser omkull vid hård vind. Se till att vaggan står på hård och stadig mark och lägg till extra pallning vid behov.

Se till båten regelbundet

Mycket kan hända under vinterförvaringen – titta till båten regelbundet! Kontrollera pallningen, att stöttorna inte sjunker ner i underlaget eller utsätter skrovet för alltför högt tryck och att täckningen sitter på plats.

När du och andra båtägare rör sig på uppställningsplatsen minskar ni också risken för stölder.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

soljeholm-kasnas-01

Ta upp båten

Även om hösten är en fin årstid för båtturer börjar…
dsc03500-scaled

Så mår din båt bäst under vintern

Står din båt står stadigt på land? Är allt klart…
SLANGAR_ARTIKEL

”Lyft på luckorna, titta, känn efter på slangarna och dra åt!”

Hur många hål finns i ert båtskrov och var sitter…