Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2022-09-09

Hur skulle du stjäla din båt?

Hur skulle du stjäla din båt? Vad skulle du stjäla från din båt?

– Svaren på de frågorna är unika för din båt och en utmärkt start för att förebygga stölder, säger Johanna Karlström som är beteendevetare.

stöld

Det finns många bra tips för hur man med lås, larm och samarbete ska förebygga stölder. Men det finns inte bara en enda lösning som fungerar för alla båtar.

– Hamnen, bryggan eller uppställningsplatsen där du har din båt är unik, säger Johanna Karlström som arbetar med stöldförebyggande på båtförsäkringsbolaget Alandia.

– Vilka är möjligheterna just där du har båten att bryta upp ett lås? Eller för att transportera bort båten, motorn eller gå ombord och stjäla värdefulla delar och utrustning? Situationen runt just din båt har stor betydelse för vilka åtgärder som är mest effektiva för att stoppa tjuven.

Exempelvis har det stor betydelse hur välbevakad båtplatsen är och hur många människor som rör sig i närheten. Även vilka och hur många andra stöldbegärliga båtar som finns i närheten och om de är lättare att stjäla eller stjäla från spelar roll för vilka stöldförebyggande åtgärder som funkar bäst.

– Om man har båten i en stor marina med många attraktiva båtar skiljer sig riskerna åt jämfört med om båten ligger i en egen vik som ofta är öde. Leder en väg ner till en ensam brygga kanske en låsbar bom eller grind är effektiv? Om det är enkelt att ta sig in till båten sjövägen kanske det är viktigt att larma båten och sätta upp övervakningskamera?

Medarbetare Johanna

Johanna Karlström är beteendevetare och ser ett stort värde i att sätta sig in i tjuvens situation. Skulle du trivas med att försöka stjäla något under en strålkastare? Eller bland uppmärksamma båtägare? Vad ombord på din båt är enklast att ta bort och sälja?

– Men det är inte alltid så enkelt som det låter att sätta sig in i en annans perspektiv. Särskilt inte hur en kriminell resonerar. Men det underlättar mycket att vara på plats. Se dig omkring: hur ser vägarna in till hamnen ut? Både på land och via vattnet. Var sitter kamerorna och lamporna?

Att sätta sig in i tjuvens situation vid just din båt är lika viktigt året om. När båten just har tagits upp på land med trailer kan det vara lätt hänt att lämna den obevakad så att utombordare och värdefull utrustning är mer lättåtkomligt än när båten är i vattnet eller vinterförvaras. Använd ett godkänt lås till trailern, skruva bort däcken eller skruva bort draganordningen helt.

– Man får vara kreativ. Tjuvarna är experter på att stjäla och se vad som är enklast att omsätta till pengar. Det har förekommit väldigt kreativa stölder och lärdomen är att även de mest vilda tankarna kan vara en lösning som tjuvarna kan tänkas använda. Think outside the box och ligg ett steg före tjuven!

Förebygg stölder!

Johanna Karlström är en av Alandias experter på skadeförebyggande. Hon lever ett aktivt båtliv på fritiden med sin familj och vänner. Det här är hennes grundläggande tips för att förebygga båt- och motorstölder:

  • Det första du ska tänka på är att låsa båten. Trist nog räcker inte alltid det, så spårsändare, märkning och larm rekommenderar jag också.
  • Båtsamverkan är kanske ett trist ord, men social trygghet i hamnen är både kul och brottsförebyggande! Se till att ni pratar med varandra och organiserar ett socialt nätverk. Tillsammans blir ni smartare och kan förekomma tjuvarna. Polisens film om båtsamverkan.
  • Tänk efter vad som är mest värdefullt på båten: Vilka delar eller tillbehör i båten är enklast att ta med och sälja? Hur kan du vara säker på att tjuven inte kommer åt dem?
  • Fyll i båtkortet och ha det nära till hands. Detta är bra både om du råkar ut för stöld eller sjönöd.
  • Tänk som tjuven! Vad tror du avskräcker tjuven mest? Satsa på det!

Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: följ oss på sociala medier och hitta din båtförsäkring här!

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

JanKarlsson_200710_DJI_0318_LARM_1

Hindra tjuven och läckan med larm

Det finns inte en lösning för att stoppa alla tjuvar,…
LED_1

LED-lampor sparar på batterikrafterna

Energisnåla LED-lampor fungerar utmärkt för belysning och lanternor på en…
BIOBRANSLEN_1

Kan du tanka biobränsle till din båt?

HVO, biodiesel och etanol. Utbudet av miljövänliga bränslen för bensin-…