Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2020-11-02

Fem saker som är bra att ha i båten

Som nybörjare på sjön är det inte lätt att förutse alla situationer som kan uppstå och vilka saker som är bra att ha med sig och inte. I den här artikeln ger vi tips på smarta saker för båten, som vi snappat upp på nätforum och bland båtfolk i vår närhet.

Verktyg i båten

Vi lever i en värld där det ständigt dyker upp nya prylar, den ena mer high-tech än den andra, och båtlivet är inget undantag. När vi skrev den här artikeln blev vi därför lite förvånade när vi researchat klart och insåg att bara en (okej två) av de smarta saker vi valt att tipsa om involverar elektronik. Läs tipsen och dela gärna med dig av dina egna på vår Facebooksida!

Tips 1: Verktyg och sykit

På en båt finns massor av saker som kan gå sönder, lossna och fastna utan att du har möjlighet att ringa in hjälp eller åka och köpa verktyg. Se därför till att ha greppvänliga verktyg ombord – slangklämmesskruvmejsel bör ingå, liksom morakniv att ha lättillgänglig i sittbrunn eller bälte. Verktygsväskor i tyg är bra eftersom de inte glider runt så som traditionella verktygslådor i plast gör. Komplettera gärna med ett verktygsbälte. Ett sykit är bra att ha för att laga små kapellrevor innan de blir stora.

Tips 2: Nypor och remmar

Klädnypor är en klassiker i båten eftersom du kan använda dem till så mycket mer än att hänga tvätt med, fästa myggnät och solskydd med till exempel. Vi rekommenderar att du väljer en starkare nypa än traditionella klädnypor – det finns numera flera typer av universalnypor som är bättre anpassade för hård blåst och båtliv. Spännremmar i olika längder är också bra att ha för att snabbt göra fast saker med i farten.

Tips 3: Solcellslampor för trädgård

Idag finns det massor av solcellsdrivna lampor avsedda för trädgården och de passar minst lika bra för båten, för att lysa upp exempelvis sittbrunn och fördäck. När vi ändå är inne på belysning passar vi på att bonustipsa om pannlampa. Mycket praktiskt när du behöver göra saker i mörker med händerna fria eller läsa utan att störa när sällskapet somnat!

Tips 4: Vattentäta packsäckar

När allt är fuktigt runt omkring är det skönt att ha torra kläder att ta på sig. Vattentäta packsäckar, -påsar och -boxar håller fukten borta från kläder, elektronik och annat som helst ska hållas torrt. De flesta packsäckar är dessutom smidiga att bära med sig upp på land, vid exempelvis vandring och camping. Packsäckar tar mindre plats än packlådor när de inte är helt fyllda, och passar därför bra för båtliv!

Tips 5: Prisvärda myggnät som skyddar mot insyn

Av båtforumen att döma fungerar IKEAs sänghimlar för barn utmärkt som myggnät i båten! Häng upp på lämplig plats, dra ut nätet och fäst med klämmor för att stänga ute myggen. Myggnät för barnvagnar är också praktiska i båten. Barnvagnsnäten är försedda med resår och på båtar finns många kanter att sno dem om. De kostar inte skjortan och skyddar bra mot insyn, vilket är skönt i hamnar där båtarna ligger tätt.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

SLANGAR_ARTIKEL

”Lyft på luckorna, titta, känn efter på slangarna och dra åt!”

Hur många hål finns i ert båtskrov och var sitter…
BIOBRANSLEN_1

Kan du tanka biobränsle till din båt?

HVO, biodiesel och etanol. Utbudet av miljövänliga bränslen för bensin-…
MÄRKNING_SEC

Märk din båt eller utombordare

En båt eller utombordare kan märkas på olika sätt för…