Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2020-11-16

Så mår din båt bäst under vintern

Står din båt står stadigt på land? Är allt klart för snöstormarna? Finns något kvar i båten som lockar tjuvarna? Vi har checklistan för en säker båtvinter!

dsc03500-scaled

En hel del kan hända en båt när den står på landbacken, så kontrolla båten regelbundet, speciellt om den står utomhus.

Snö är ett överraskande stort hot – det visar Alandias olycksstatistik. En halv meter snö väger mycket, speciellt om den är blöt. Det händer ofta att ”takstolarna” över båten ger vika under tyngden och att allt rasar ihop över däcket med större eller mindre förödelse som följd. Låt därför inte stora mängder snö samlas på din båt, utan sopa eller skotta bort den.

Se också till att presenningen sitter fast ordentligt. Surra inte fast den i stödanordning som båten står på eftersom en kraftig vindby, som får tag i presenningen, i värsta fall kan rycka med sig delar av stödet. Surra i stället presenningen runt båten. Tänk på att en båt är ett stort vindfång.

Fortfarande i gott skick?

Det är givetvis skäl att varje år kontrollera de bockar eller den stödanordning som du har för din båt. Trä kan murkna, spikar och bultar kan rosta. Kontrollera också att underlaget är jämt och stadigt och att det inte finns risk för att någon del sjunker ner i marken.

Vår checklista

Kom du ihåg följande åtgärder i höstas? Om inte ska du passa på att fixa dem så fort som möjligt!

  • Ta hem all värdefull lös egendom, inklusive batteri och bensintank.
  • Låt inte utombordsmotor, propeller/drev bli kvar på båten. Demontera och förvara på ett säkert ställe.
  • Har du en stege vid din uppställda båt? Lås fast den för att försvåra för objudna besökare.
  • Töm eventuell septiktank och se till att slangar och kranar är tomma. Fryskonservera toalett och vattenberedare enligt leverantörens anvisningar.
  • Lämna inte dynor och textilier i båten. Risken är stor för att de angrips av mögel, i synnerhet om täckningen är tät och ventilationen dålig.
  • Se till att matförråden är tömda, annars kan råttor och möss ställa till en hel del oreda.
  • Står din båt på en trailer? Se till att ha ett godkänt lås på den och se även till att trailern står stadigt.
  • Om båten ligger kvar i vattnet – kontrollera att elförsörjningen fungerar till strömbildare och värmekällor. Om inte kan slangar och filter frysa, vilket gör att vatten kan komma in i båten när de tinar. Det här kan i värsta fall göra att båten sjunker.
  • Har du värmefläktar eller element i båten under vintern? Se till att de står på ett underlag som inte är lättantändligt och på betryggande avstånd från föremål som kan börja brinna.

Alandias båtförsäkring gäller året runt, men du har fortfarande ett ansvar att se till att båten skyddas och övervakas – oavsett om båten ligger i vattnet eller står på land. För delad arbetsbörda – bilda en ”kontrollgrupp” med andra båtägare som har sina båtar uppställda på samma plats. Åk sedan i tur och ordning och granska den egna och de andras båtar. Det vinner alla inblandade på.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Boats sharing the same water

Guiden till litiumbatterier i båtar

Litiumbatterier kan lagra mer energi och håller längre än traditionella…
soljeholm-kasnas-01

Ta upp båten

Även om hösten är en fin årstid för båtturer börjar…
BIOBRANSLEN_1

Kan du tanka biobränsle till din båt?

HVO, biodiesel och etanol. Utbudet av miljövänliga bränslen för bensin-…