Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2024-04-25

Stormvarning för båtägare: Så skyddar du din båt

Varmare hav leder till kraftigare stormar och som båtägare kan du behöva ompröva gamla sanningar. Är din marina säker om det blåser kraftigt och vattenståndet snabbt stiger? Håller förtöjningarna? Heikki Karlsson, chef för fritidsbåtsförsäkringar på Alandia, ger dig tips på vad du behöver tänka på när klimatet förändras.
– Vi måste underhålla våra båtar mer noggrant och följa väderförhållandena mer aktivt. Vi vill också påminna våra kunder regelbundet om att många båtar riskerar skador, även under förvaring.

Image (1)

Jordens medeltemperatur ökar och år 2023 blev återigen ett rekordår som det varmaste som hittills uppmätts. Extremväder blir vanligare – och även här uppe i Norden ser vi tecken på detta med höga vattenflöden och vindar som når orkanstyrka, även under högsommaren. Augustistormen Babet år 2023 resulterade i att vattenståndet i Simrishamn steg till en rekordnivå på 1,26 meter över det normala. Som båtägare bör vi vara inställda på att oväder med betydande regnmängder och kraftiga vindar förväntas bli allt vanligare.

– Vi kan inte styra över vädret, men som båtägare har vi stora möjligheter att minska riskerna för skador eller allvarliga incidenter, både i hamnen och ute till havs, säger Heikki Karlsson, chef för fritidsbåtsförsäkringar på Alandia, erfaren båtägare och seglare.

Vi kan förvänta oss snabbare väderomslag, högre vattenstånd, kraftigare vindar samt mer regn under kortare tid, även under sommarsäsongen. Det kan vara relevant att fundera över om våra marinor och båtklubbar fortfarande är anpassade för det väder vi kan förvänta oss framöver. Behöver vi se över förtöjningar för båtar och flytbryggor? Räcker vågbrytare när vinden ökar och vattnet stiger?

Personer på segelbåt
Heikki Karlsson till vänster.

Vilka förebyggande åtgärder kan man vidta?

– Eftersom hårdare väder är något vi kan förvänta oss så behöver vi båtägare vara noggrannare med förebyggande underhåll och tillsyn.
På våra båtar måste flera komponenter underhållas och kontrolleras noggrant för att säkerställa en pålitlig funktion. Det inkluderar skrovgenomföringar, motorer och eventuella drevsbälgar. Luckor och pumpar behöver kontrolleras regelbundet för att säkerställa säker drift och förvaring av båten. Förtöjningen bör utföras noggrant med hjälp av tampar försedda med fjädring. Undvik att båtens öppna akter exponeras för vind och vågor.

Vi på Alandia rekommenderar också att du tittar till båten regelbundet och följer väderprognoser. Är du inte i närheten kan du be en båtgranne eller någon från hamnpersonalen kolla till din båt åt dig. Det kan finnas behov av att justera eller spänna något, tömma vatten eller lägga till en extra förtöjningstamp. Kom ihåg att det alltid båtägarens ansvar att se till att båten är i gott skick och säkrad.

– Själv går jag alltid ned till båten om det är hårt väder, säger Heikki Karlsson. Jag vill själv se att den ligger bra, då sover jag bättre om natten. Som chef över Alandias fritidsbåtförsäkring hoppas jag att alla våra kunder regelbundet ser till sina båtar. Det ger oss bättre förutsättningar att kunna hjälpa till om något trots allt skulle hända.

Vad ska du som båtägare tänka på innan du ger dig ut på havet om väderprognosen är osäker?

–Det sägs ibland att man inte ”aktivt väljer att möta en storm – man hamnar helt enkelt mitt i den”. Själv brukar jag väga fördelarna mot nackdelarna med att ge mig ut. Alla har olika förutsättningar och behov för att ge sig ut på sjön. Är prognosen osäker och du som ansvarig känner att båt och besättning är på gränsen för att kunna hantera oväder – då skulle jag inte ge mig ut. Om ett oväder överraskar är det viktigt att båt och besättning är i bra skick och rätt utrustad, säger Heikki Karlsson.

Så hittar du rätt väderprognos
Läs mer om hur du hittar och bedömer väderprognoser för att undvika oönskat väder

Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: https://www.facebook.com/alandiasverige och hitta din båtförsäkring här.

Så förbereder du båten för storm och annat hårt väder

TIPSRUTA
4 tips om stormen kommer:

* Följ aktuell prognos och vädervarningar! Ge dig inte ut på sjön när det är varning för hårt väder eller om prognosen är osäker.

* Var medveten om vad din båt är avsedd för och vad besättningen kan klara av. Vilken kapacitet har båten för hög sjö och vind? Vilka begränsningar har din besättning (utgå från den som du tror minst av alla klarar en prövande miljö ombord)? Att andra båtar ger sig ut räcker inte för att du ska fatta samma beslut.

* Se till att din båt är utrustad för att klara även svårare situationer. Exempelvis för att kunna nå hjälp (vattentätt förvarad mobil, VHF), flytvästar för alla ombord, länspump och pluggar för alla genomföringar, navigationshjälpmedel även utan strömförsörjning eller mobiltäckning, nödljus, första hjälpen-utrustning och verktyg för att klara grundläggande åtgärder för båt och motor.

* Om du hamnar i en storm: Sök skydd så snart du kan i en säker hamn eller sök dig till vatten som ger bäst förutsättningar att klara situationen. Exempelvis inomskärs om det börjar gå hög sjö. Håll nära informerade om situationen. Behåll lugnet och prioritera säkerhet framför annat. Om du har segelbåt: reva eller ta ned seglen innan vinden är för hård.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Utombordare_MG_3749

Sjösättning av motorbåt med utombordare

Vad bör man kontrollera och vilka åtgärder bör man göra…
soljeholm-kasnas-01

Ta upp båten

Även om hösten är en fin årstid för båtturer börjar…
MÄRKNING_SEC

Märk din båt eller utombordare

En båt eller utombordare kan märkas på olika sätt för…