Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2020-11-06

Dieselbakterier kan leda till motorstopp

Dieselmotor i båten? Se upp så att dieselbakterier inte gör en tjock klibbig sörja av bränslet, något som i sin tur kan leda till bränslestopp. Tyvärr kommer ofta stoppet när man helst av allt vill undvika det – under hårdare sjögång.

dieselbakterier_kan_leda_till_motorstopp

– I hårdare sjögång rörs nämligen innehållet om i bränsletanken. Om man då har en klibbig sörja i bottnen av tanken kan den hamna i bränslesystemet och då är det bara en tidsfråga innan motorn stannar, säger Ricard Sjöström, skadechef vid sektionen för fritidsbåtar vid Alandia.

Det handlar alltså om att göra allt för att undvika att få in och göda det som brukar kallas för dieselbakterier i bränsletanken. Det är fråga om mikroorganismer som bakterier, svampar och alger som får näring av kolet i dieselbränslet och som växer till sig om det finns kondensvatten i botten av tanken. Om förhållandena är gynnsamma kan bakterierna föröka sig snabbt bilda en klibbig sörja.

Ta för vana att kontrollera färgen på bränslet. Dieseln blir grumlig om den angripits av bakterier.

Kontrollera färgen

Vad kan man göra för att undvika att råka ut för det här? Att få motorstopp är aldrig välkommet och speciellt inte om det blåser hårt och man råkar befinna sig nära land eller en grynna.

– Ta för vana att kontrollera färgen på bränslet. Dieseln blir grumlig om den angripits av bakterier, säger Ricard Sjöström.

Om du misstänker att bränslet infekterats finns det bara en sak att göra.

– Pumpa ur allt bränsle och rengör sedan tanken noggrant via manluckan.

Finns ingen manlucka? Då är det skäl att fundera på att installera en eller flera beroende på skvalpskottens antal och placering i tanken.

Byt ut filter

Fyll sedan tanken med nytt bränsle, kör motorn och byt ut alla filter. Kör motorn igen och byt ut filtren tills du är säker på att motorn får rent bränsle.

– Se fortlöpande till att det inte bildas vatten och kondens i bränsletanken. Det finns också olika produkter på marknaden som sägs stoppa mikroorganismer och förhindra tillväxt. Fråga fackmän vilken produkt de rekommenderar, tipsar Ricard Sjöström.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Bra saker att ha i båten

Fem prylar att ha med när du kastar loss

Vi bad Alandias kunder hjälpa oss lista sina bästa hemligheter…
pallning_av_båt

Pallning av båt

Bädda för en lugn vinter genom att palla upp din…
Vinter-el

Vinter-el är en brandrisk

Det är vanligt att båtar ansluts till elnätet under vinterförvaringen,…