Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2020-11-13

Vinter-el är en brandrisk

Det är vanligt att båtar ansluts till elnätet under vinterförvaringen, men tyvärr händer det att bränder bryter ut. Med rätt åtgärder kan en del av dem undvikas.

Vinter-el

Många väljer att vinterförvara sin båt i en lagerhall och att där ansluta båten till elnätet för att hålla en viss värmenivå ombord och för att ladda batterierna. Men det lönar sig att tänka efter innan man sätter kontakten i uttaget. Det har hänt att båtar börjat brinna på grund av elfel. Eftersom de står tätt i en hall kan stora värden snabbt gå upp i rök. Boven i dramat är oftast kabelanslutningarna mellan båt och elcentral.

Några grundläggande råd:

  • Slopa vanliga stickproppskontakter och använd i stället CEE-kontakter utan adapter. Då blir fas och nolla rätt anslutet.
  • Undvik att skarva en kabel. Om det är oundvikligt – använd minst 2,5 mm2 kabelarea försedd med CEE-don.
  • Kontrollera att kablarna är hela.
  • All elektrisk utrustning ska vara avsäkrad och säkringar monteras så nära batteriet som möjligt.

Högst två dygn

Risken för brand ökar när strömmen är påslagen under en längre tid. Sommartid vakar man över sin båt på ett annat sätt och hinner upptäcka eventuella fel innan det är för sent. Vintertid kan däremot båten ligga länge utan övervakning.

– Gör det därför till en vana att aldrig låta båten vara ansluten till elnätet längre än två dygn utan tillsyn, säger Ricard Sjöström, skadechef vid sektionen för fritidsbåtar vid Alandia Försäkring.

Laddning av batterier

Det tar 12-16 timmar att ladda ett batteri om laddaren är rätt dimensionerad. Kontrollera laddaren och batteriet om den levererar hög spänning ännu efter 24 timmar. Lämna inte laddaren påslagen om du kan misstänka att något batteri är skadat och inte tar emot laddning. Bryt strömmen när laddningen är slutförd. Batterierna ska alltid vara fastspända i en låda eller ett fack som är syratåligt.

– Ha inte batterierna i motorrummet eller i tankutrymmet om du har en bensinmotor. Risken är stor för explosion, säger Ricard Sjöström.

Värmare ombord

Oljefyllda element eller värmare med keramiskt element och värmesäkring rekommenderas. Förvara inte brännbara föremål i närheten av värmekällan. Se till att kabeln inte ligger i kläm, något som kan leda till värmeutveckling och brand. Tänker du arbeta i båten under vintern? Använd lågenergilampor för ljuset. Halogenlampor är farliga eftersom de blir så heta och snabbt kan antända material i närheten.

Bogpropeller

– Är din båt utrustad med bogpropeller? Kom ihåg att koppla bort anslutningen till batteriet under vinterförvaringen, tipsar Ricard.

Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: följ oss på sociala medier och hitta din båtförsäkring här!

Hitta din båtförsäkring
utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

BIOBRANSLEN_1

Kan du tanka biobränsle till din båt?

HVO, biodiesel och etanol. Utbudet av miljövänliga bränslen för bensin-…
Verktyg i båten

Fem saker som är bra att ha i båten

Som nybörjare på sjön är det inte lätt att förutse…
Image (1)

Stormvarning för båtägare: Så skyddar du din båt

Varmare hav leder till kraftigare stormar och som båtägare kan…