Hoppa till huvudinnehåll
Bryggan
Publicerad: 2023-05-11

En dag på sjön är en bra dag

En tidig morgon i mitten av maj. I hamnen i Viggbyholm utanför Stockholm ligger en Aquador 25 DC och glittrar i vårsolen. I baken sitter en av Alandias mentorer, komikern Kristoffer Appelquist, tillsammans med sin adept, Andreas Andersson Åkerling. Det är deras första möte under mentorskapet Bryggan och på agendan står att bland annat att öva på tilläggning av båten samt genomgång av de vanligaste knoparna ombord. 

Kristoffer o andreas_MG_3490 2_temp

De flesta känner Kristoffer Appelquist som komikern från På spåret och podcasten Kompaniet – eller som programledare för Svenska nyheter i SVT. Men Kristoffer är även en hängiven båtmänniska. Uppvuxen i Malmö drog han runt i hamnen och drömde om en egen båt. När han som ung vuxen flyttade till Värmland, med närhet till Vänern, slog drömmen in.
– Jag har haft många mindre öppna båtar med utombordare genom åren, nu senast en Silver Hawk. Den gick som ett spjut genom vågorna. Jag har också ägt ruffade snipor med ”dunk-dunk”-ljud. Just nu är jag inne på min tredje, och sista, segelbåt. En Hallberg Rassy Monsun som vi har döpt till Bongo. Jag älskar den båten.

Kristoffer Appelquist uppskattar det mesta med båtlivet.
– Jag är lika förtjust i att segla och köra motorbåt som att paddla kanot, ro, bygga flottar och trampa trampbåtar.

Andreas Andersson Åkerling är den lyckliga adepten som fick Kristoffer som mentor. Andreas ser mentorskapet Bryggan som en ypperlig chans att lära sig mer om båtlivet. Sedan några år tillbaka är han ingift i en familj med lantställe i Stockholms skärgård.
– Givetvis har de en båt, säger Andreas. Eftersom jag tidigare aldrig kört båt har jag inte varit så bekväm i de miljöerna.

Andreas tog förarbevis för två år sedan och i slutet av förra sommaren köpte han sin första egna båt.
– Jag vill känna mig bekväm och trygg på sjön, med allt vad det innebär. Framför allt att våga manövrera båten helt ensam och lägga till i naturhamnar. Det är där man verkligen upplever magin med skärgården.

Kristoffer och Andreas pratar om grunderna ombord, kastar sedan loss och kör båten sakta ur hamnen. Dagens nästa övning på sjön blir att lägga till vid en naturhamn.
– Att få guidning av en erfaren båtmänniska är en lyx, säger Andreas. Jag hoppas det här mentorskapet ska göra mig mer trygg ombord – och att jag tar mig ut min båt mer ofta.
– En dag på sjön är en bra dag, säger Kristoffer. Nästa steg i mentorskapet är att jag ska vara med när Andreas sjösätter sin båt. Och så har jag lovat en rolig utflykt tillsammans till Lådnamacken.

Håll utkik i Alandias kanaler och på Kristoffer Appelquists instagram  under sommaren för fler uppdateringar från mentorskapet.

Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: följ oss på sociala medier och hitta din båtförsäkring här!

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Kristoffer_Annika_v1

Osäker till sjöss? Kristoffer Appelquist och Annika Trogen guidar till en trygg båtsommar

Nu är båtförsäkringsbolaget Alandias mentorskapsprogram Bryggan tillbaka. Under sommaren ska…
Annika o Nathalie_MG_3279-temp

Annika och Nathalie: ”Att lära sig grunderna går fort”

Annika Trogen, en av mentorerna i Alandias mentorprogram Bryggan, är…