Hoppa till huvudinnehåll
Bryggan
Publicerad: 2023-05-11

Annika och Nathalie: ”Att lära sig grunderna går fort”

Annika Trogen, en av mentorerna i Alandias mentorprogram Bryggan, är en klippa på att köra motorbåt. Häromåret lämnade hon näringslivet bakom sig för att följa sin dröm: att utbilda kvinnor i att köra motorbåt. Den här dagen har hon kört sin Alukin, den populära svenska aluminiumbåten, till hamnen i Viggbyholm för att möta upp sin adept Nathalie Tuokko. Det är deras första möte som mentorpar och på agendan står genomgång av nybörjarmisstag, samt konsten i att ta sig säkert och kontrollerat ut ur en trång hamn.

Annika o Nathalie_MG_3279-temp

Nathalie växte upp inne i Stockholms innerstad men arbetet har tagit henne till skärgården och Sandhamn där hon arbetar på Seglarhotellet.
– Jag har hela hamnen och hela skärgården framför mig varje dag, året om, så det vore dumt att inte ta till vara på det. Det är en fantastisk frihetskänsla att vara ute på havet. Drömmen är att kunna köpa en egen båt, gärna exakt en sådan här aluminiumbåt, säger Nathalie och ler när hon kliver ner i Annikas Alukin.

Annika Trogen erbjuder en rad olika båtkurser via sitt företag Trogen Havet. Uppdraget som Alandias mentor skiljer sig inte nämnvärt från det hon gör varje dag.
– Jag är van att bidra med min kunskap till andra, säger Annika. Kunskap skapar trygghet, vilket gör det roligare att vara på sjön. Många kommer till min kurser med skräckblandad förtjusning – de vill ut på havet, men tycker det verkar läskigt. Därför är det här mentorskapet fantastiskt. Att ge folk chansen att luta sig på någon som har varit på havet lite längre.

Nathalie hade stenkoll på Annika innan de blev ett mentorpar. Det visar sig att de båda redan följde varandra på Instagram.
– Jag har följt Annika på håll länge, eftersom hon lär ut att köra motorbåt. Och så har hon ju min drömbåt, säger Nathalie och fortsätter:
– Jag ser fram emot att bli självständig på havet, att inte vara beroende av andra. Sen är det kul att lära sig något nytt senare i livet, att utmana sig själv.

Annika visar Nathalie hur man backar ut båten ur den trånga båtplatsen. Hon instruerar pedagogiskt och ger smarta tips för att undvika nybörjarmisstag.
– Att få koll på grunderna i att köra motorbåt går ganska fort, säger Annika. Men du utvecklas mest genom att prova själv. Du måste helt enkelt samla timmar bakom ratten för att bli bekväm på sjön.
¬– Jag håller helt med, säger Nathalie. Du behöver lära dig hur båtar fungerar och reagerar.
– Sen klantar även jag till det ibland, säger Annika. Så är båtlivet. Du kan inte styra naturens krafter, vilket är charmen. Vinden vänder.

Efter några timmar i båten tar Annika och Nathalie en kaffe på bryggan i vårsolen. Annika förklarar vad det viktigaste lärdomen från dagen varit.
– Du har kontroll över båten. En båt är inte som en bil, som står stilla på en parkeringsplats, utan det blåser och båten är hela tiden i rörelse. Men när du inser att det är du, med hjälp av båtens hästkrafter, som bestämmer, då har du kommit en bra bit på vägen. Det är en frihetskänsla.

Håll utkik i Alandias kanaler och på Annika och Trogen Havets instagram under sommaren för fler uppdateringar från mentorskapet.

Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: följ oss på sociala medier och hitta din båtförsäkring här!

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Kristoffer_Annika_v1

Osäker till sjöss? Kristoffer Appelquist och Annika Trogen guidar till en trygg båtsommar

Nu är båtförsäkringsbolaget Alandias mentorskapsprogram Bryggan tillbaka. Under sommaren ska…
Kristoffer o andreas_MG_3490 2_temp

En dag på sjön är en bra dag

En tidig morgon i mitten av maj. I hamnen i…