Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2022-04-27

LED-lampor sparar på batterikrafterna

Energisnåla LED-lampor fungerar utmärkt för belysning och lanternor på en båt och kan minska elförbrukningen rejält. Men det finns detaljer att se upp med när man byter till energieffektivare lampor. 

LED_1

En LED-lampa kan med sina lysdioder skapa samma belysning som en glödlampa eller halogenlampa fast med betydligt mindre energiförbrukning. Hållbarheten är också generellt längre för LED-lampor än för glödlampor och halogenlampor. Dessutom tål lysdioder stötar och vibrationer bättre.

LED-lampornas energieffektivitet varierar, men jämfört med en vanlig glödlampa kan elförbrukningen vara neråt 90 procent lägre. Det innebär att batterierna räcker längre och att kostnaden för belysning på sikt blir lägre.

Röd LED-lampa
En LED-lampa kräver betydligt mindre energi jämfört med vanliga glöd- eller halogenlampor.

Även om priset för LED-lampor är högre än för motsvarande glödlampor är fördelarna många med den energisnålare belysningstekniken med lysdioder, LED. Men det finns några saker att se upp med:

1: Lampor för navigationsljus måste vara anpassade till lanternan som de används i.

2: Elektroniken som styr LED-lampor kan förbruka energi även i stand by-läge.

3: LED-lampor kan störa annan elektronik.

4: LED-lampor är generellt mer temperaturkänsliga.

LED-lampa
Priset för LED-lampor är högre än för motsvarande traditionella lampor, men fördelarna är många med den energisnålare belysningstekniken.

1: Lampor för navigationsljus måste vara anpassade till lanternan:

En typgodkänd lanterna har en specifikation för själva ljuskällan. Eftersom en vit lysdiod inte har samma färgtemperatur och ljusspektrum som en glödlampa kan färgen för en lanterna bli felaktig. Ljusets spridning från lampan, exempelvis en spol-lampa som strålar åt alla håll, måste också ersättas av en motsvarande ljus-spridning. Säkrast är att byta ut hela lanternan om man är osäker på om en LED-lampa är kompatibel och motsvarar kraven för den befintliga lanternan. Läs mer om krav på navigationsljus i faktarutan nedan.

2: Elektroniken som styr LED-lampor kan förbruka energi i stand by-läge.

Många LED-belysningar har avancerad elektronik för att reglera färger, ljusstyrka med mera. Det är praktiskt, men vissa styrbara LED-lampor av den typen har visat sig förbruka mer energi i stand by-läge än när de är tända, enligt Energimyndigheten.

3: LED-lampor är generellt mer temperaturkänsliga.

LED-lampors ljusflöde kan påverkas av temperatur i högre grad än andra lampor. Det gäller framförallt i varmare temperaturer medan livslängden blir bättre ju lägre temperaturen är.

4: LED-lampor kan störa annan elektronik.
LED-belysning kan störa radiotrafik. Exempelvis VHF- eller FM-radio vilket förstås kan vara ett stort problem i en fritidsbåt. LED-belysningar i båtar ska vara så kallat ”elektromagnetiskt kompatibla” och det finns standarder som ska garantera att belysningen inte stör. Exempelvis CE-märkt LED-belysning ska inte störa.

Utvecklingen inom LED går fort även om belysning för 12 och 24 V ligger lite efter exempelvis hembelysning. Om det går att byta ut befintliga glödlampor och halogenlampor till LED i en viss båt beror alltså på flera faktorer. Själva LED-lampan kan vara fullt kompatibel med den gamla nuvarande eltillförseln eller vara försedd med en adapter. Man kan ta med sig de gamla lamporna till en båttillbehörhandlare och ta hjälp av personal där.

Kom också ihåg att för navigationsljusen måste du se till att själva LED-lamporna uppfyller kraven för respektive lanterna. För belysning inne i båten är det inte samma säkerhetsfaktorer förutom att belysningen inte ska störa radiotrafiken eller annan elektronik.

 


Rätt lanterna för din båt

Kraven på hur långt lanternor ska synas beror på fartygets storlek. För båtar under 12 meter ska exempelvis det gröna och röda ljuset synas på minst 1 sjömils avstånd medan akterljuset ska synas minst 2 sjömil. Hur de olika färgerna tillåts variera är också reglerat och framgår av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjövägsregler.

Förutom att det är viktigt för säkerheten att uppfylla kraven på navigationsljus kan den som är ansvarig på en båt, som inte uppfyller kraven, dömas till böter.


 

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Utombordare_MG_3749

Sjösättning av motorbåt med utombordare

Vad bör man kontrollera och vilka åtgärder bör man göra…
DSC03368 (1)

Havstulpaner

När havstulpanens larver börjar fästa sig på båtskrovet gäller det…
SOME_FB_4P_1200

Vinterförvaring av båt

Det är hög tid att tänka på vinterförvaring av din…