Hoppa till huvudinnehåll
Våga fråga
Publicerad: 2022-06-09

Madeleine och Michael har hittat lugnet i seglingen

Planera, diskutera och ta det lugnt. Efter en stormfylld seglingsstrapats, där en jättevåg sköljde rakt över båten, har Madeleine och Michael lärt sig hur man hanterar stress på havet.

– Det är viktigt att ta ett djupt andetag när man hamnar i en oväntad situation till havs, säger paret.

Madeleine är i princip uppväxt på en båt. Först med föräldrarna, sen med scouterna och nu på senare år med kappsegling och egen båt.

– För mig är det en stor del av min personlighet och vem jag är. Segling och båtlivet handlar om frihet, avkoppling, natur och gemenskap. När man är ute med båten släpper man allt annat runt omkring, säger hon.

När hon träffade Michael var han först skeptisk till båt. Han hade inte mycket båtvana och hade varit på en segelbåt max sju gånger i sitt liv. Men nu börjar han känna sig varm i kläderna.

– Det finns en magisk frihetskänsla i att bara ge sig ut med en segelbåt. Den ger så många aspekter. Från total tystnad och avkoppling till full fart framåt, säger han.

Par i segelbåt

I november 2021 gav sig paret tillsammans med vänner ut på en äventyrlig segling till havs som gav Michael sjöben, minst sagt. Fem dagar in i färden såg de på väderleksprognosen och fick höra från en annan båt, som gjorde samma seglats, att hårda vindar och uppåt sex meter höga vågor närmade sig inom de närmaste dygnen.

–  Vi blev alla rätt stressade eftersom vi var mitt ute på havet och började då stormsäkra allt på en gång, berättar Madeleine.

När vädret väl hade dragit in och besättningen befann sig i starka vindar och höga vågor behövde de reva segel. De var tvungna att vända upp båten mot vind i de stora vågorna. Men allt gick lite väl snabbt.

– Helt plötsligt sprang vår kompis upp från förpiken, där han hade legat och vilat, och frågade vad vi höll på med. Mitt i all stress glömde vi att kolla att allt var stängt och det visade sig att vår kompis hade blivit rejält översköljd av vatten från den öppna ruffluckan, säger Michael.

Allt som allt hann uppåt trettio liter vatten hitta in i båten och gjorde madrasser och sängkläder genomblöta. Det tog tre dagar innan allt var torrt igen.

– Så fort solen var ute tog vi ut alla madrasser, täcken och kuddar och la på däck. När solen gick ner hade vi madrasserna i salongen över bordet. Det såg ut som att vi bodde i en koja, berättar Madeleine.

Man på för

Händelsen gav paret lärdomar och erfarenheter som de är tacksamma för även under en dagstur i hemmavattnen. De är mer noggranna med att uppdatera sig med färska väderprognoser för det närmaste dygnet och en översikt av vädret en bit framåt.

– Nu vet vi också att man ska ta det lugnt och prata ihop sig när man ser ett oväder dra in. Det är bättre att arbeta lugnt och metodiskt istället för att stressa, säger Michael.

 


Madeleine och Michael

Ålder

Madeleine: 32 år

Michael: 33 år

Båt

”Båten vi långseglade med när vågen sköljde över oss var en stor Bavaria Cruiser som ägs av våra vänner. Hemma har vi en mindre segelbåt.”

Favoritpryl ombord?

Madeleine: ”Spinnakern”.

Michael: ”Grillen”.

Bästa säkerhetstipset?

Michael: ”Gör en säkerhetskontroll innan, ta det lugnt och ramla inte ur båten”

Madeleine: ”Säger som Micke, håll en säkerhetsgenomgång ombord inför ett äventyr med hela besättningen. Detta så att alla, även nya ombord, vet hur man förväntas hantera en situation om olyckan skulle vara framme”.

Var tar ni båten i sommar? 

“Dit vinden blåser oss och dit solen skiner”.


 

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Motorbåt – 3

Barnfamiljen som tar det säkra före det osäkra

Förra sommaren fick familjen simma in till land när det…
Segelbåt – 1

Anki och Magnus lär av misstagen

Anki och Magnus Kvaernå är ute på sjön i ur…
Matilda och Frida – 1

Frida kan mycket och vill lära sig mer

Frida Ström backar inte för nya utmaningar och köpte båt…