Hoppa till huvudinnehåll
Våga fråga
Publicerad: 2021-06-02

Många frågor på väg mot världsomsegling

Drömmen är att kasta loss för en världsomsegling med nya båten. Men Emilia Eldh och Christian Brander räknar inte längre med en spikrak väg till målet.

– Vi är ödmjuka inför utmaningen. Första delmålet är Medelhavet, säger Emilia som ser fram emot en sommar fylld av nya lärdomar.

Paret Emilia Eldh och Christian Brander drabbades plötsligt av båtlängtan för några år sen.

­­– Vi bara skulle ha en båt, skrattar Emilia och säger att ingen av dem visste särskilt mycket om vad båtägande egentligen innebär när de köpte sin Linjett 32:a Vindlek. Någon båtplats hade de inte heller. Säljaren lät båten vara kvar hos sig tills en ny hemmahamn var ordnad. Sen kom sommaren och alla förväntningar på båtlivet uppfylldes med råge.

– Det var sommaren 2018 med bara strålande sol och 30 grader varmt. En fantastisk första säsong!

Christians tidigare erfarenhet från båtliv kom från några somrar med båt i familjen under uppväxten, men Emilia hade i stort sett ingen erfarenhet alls. Inlärningskurvan har gått rakt uppåt.

– Oj, det har hänt så mycket! Vi köpte Linjetten för att lära oss och det blev verkligen så. Men vi har också fått mycket hjälp och lärt oss av andra. Vi delar gärna med oss av lärdomarna också, säger Christian.

Redan den allra första turen genom Stockholms skärgård var minst sagt lärorik. Lektion ett: sjöstuvning! För fulla segel och med vinden med sig forsade Linjetten över en stor fjärd i Stockholms skärgård, men efter att ha rundat en udde var det plötsligt kryss i ett smalt sund. Båten krängde och i salongen flög lösa verktyg, mat, kläder och bestick.

– Det var kaos! säger Emilia.

– Vi hade lämnat allt framme och bland annat kopplat loss en instrumentpanel som hängde lös. Visst gick det bra i hamnen och när vi hade vinden med oss, men … ja, jag gick ner och försökte städa upp och stuva undan i “torktumlaren” medan Christian och hans pappa kryssade vidare. Jag fick en diskmedelsflaska i huvudet, men ingen blev skadad på riktigt.

Lärdomarna gjorde paret mer försiktiga, men entusiasmen avtog inte.

– En stund på den där första turen tänkte jag att segling är livsfarligt och att vi skulle slå runt, men så blev det ju inte alls. Ingen kom till skada och vi lärde oss en massa, säger Emilia och Christian fortsätter:

– Vi gjorde ett misstag som vi förhoppningsvis inte gör igen och faktum är att vi förmodligen har den mest kryss-säkrade båten i Sverige nu!

Dramatiken under premiärseglingen gjorde att Emilia och Christian under en period alltid bjöd med vänner och familj på seglingarna den första sommaren.

– Men sen bestämde vi oss för att kasta loss helt på egen hand. Vi var lite nervösa, men ville klara oss själva en helg.

Själva seglingen var härlig och allt var så bra som de drömt om. Sen var det dags att lägga till i en naturhamn. Christian höll i rodret och släppte ankaret

– Ett misstag då var att vi var så fokuserade på var och ens uppgift. Vi glömde bort att vi är lagkamrater på Vindlek, säger Christian.

Emilia hoppade i land, men började glida ner mot vattnet på den branta klippan.

– Det var så lugnt och tyst i naturhamnen att jag inte ville störa de andra båtarna, skrattar Emilia och fortsätter:

– Så när jag började glida ner på klippan mot vattnet och hamnade i vattnet ropade jag inte, men jag tog tag i båten och hängde i relingen vid fören. Christian såg mig inte och trodde att jag var säker på klippan. Han började dra ut båten mot ankaret, men jag hängde i båten och lyckades dyblöt häva mig upp på däck. Ja, då var det bara att ta det om från början!

Lärdomarna från den incidenten var enkla men viktiga: att våga störa båtgrannarna med tydlig kommunikation, att klippor kan vara brantare än de ser ut att vara och att Hoppiland-Kallen ska ha rejäla skor.

Emilia och Christians första båtsommar blev lyckad och de tror att det berodde på att de vågade försöka, att de vågade fråga och ta hjälp av andra.

– Vi har alltid varit öppna med vår okunskap och brist på erfarenhet och bett om hjälp när vi behövt det. På det sättet har vi fått många goda råd och utvecklats både som individer och som team. Ingen fråga är för dum.

Redan den första sommaren seglade Emilia och Christian från Stockholms skärgård till Gotska sandön. Färden dit var “minst sagt lärorik”, men väl framme efter drygt tolv timmars kryss var det mödan värt. Sedan dess har det blivit längre och längre seglatser och suget efter långfärd har ökat.

Linjetten Vindlek är nu såld och en större segelbåt, en Najad 400, är inköpt och ligger på en ö i norra Tyskland. Så snart det är möjligt ska båten seglas hem och sen väntar stora planer. En resa jorden runt hägrar.

– Man får vara lite ödmjuk inför den utmaningen. Kommer vi ner till Medelhavet så är det ett bra delmål. Så kanske nästa delmål är Karibien och sen får vi se vad vi har lärt oss och vill då. Kanske blir det genom Panamakanalen eller hemåt igen?

Följ Emilia och Christians båtliv på Instagram: @SV_Vindlek

Emilia och Christian Brander:

* Emilia: 28 år, Christian: 30 år

* Favoritpryl på båten?
“Grillen! Bästa sättet att avsluta en härlig segling måste ändå vara att tända grillen och njuta av solnedgången på klipporna.”

* Bästa säkerhetstipset?
“Planera! Att alltid ha en plan A och plan B så att man har en tanke om hur man ska hantera en situation i förväg. Och att alla i besättningen är insatta i planerna förstås!”

* Ser fram emot mest båtsommaren 2021?
“Vi ser mest fram emot att segla hem vår nya segelbåt, upptäcka dess egenskaper och uppleva skärgården “på nytt” i sommar.”

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Matilda och Frida – 1

Frida kan mycket och vill lära sig mer

Frida Ström backar inte för nya utmaningar och köpte båt…
Motorbåt – 3

Barnfamiljen som tar det säkra före det osäkra

Förra sommaren fick familjen simma in till land när det…
Segelbåt – 1

Anki och Magnus lär av misstagen

Anki och Magnus Kvaernå är ute på sjön i ur…