Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel Hållbarhet
Publicerad: 2023-07-28

Motorn startar inte på båten: vad göra?

När båtmotorn slutar fungera beror det ofta på att bränslet inte når fram som det ska. Det kan vara skräp i ett filter eller i en slang – eller att luft läcker in i bränslesystemet. Här får du tips på felsökning och hur du förebygger motorstopp.

MOTORPROBLEM_ADOBESTOCK

Med fullpackad båt och förväntansfulla passagerare kan ett motorstopp ställa till det rejält för trivseln och i värsta fall leda till farliga situationer. Om motorn plötsligt slutar att fungera och det uppstår en situation ­– som blir värre om båten driver med ström eller vind – så är det bra att ha ett ankare till hjälp för att kunna stanna upp och felsöka eller ringa efter hjälp.

Här följer några tips på hur du kan felsöka och även förebygga problem med förbränningsmotorer.

När motorn inte startar alls:

Får startmotorn ström?
Om det är tyst när du trycker på startknappen eller vrider om nyckeln kan det vara ett elproblem. Kontrollera eventuella strömbrytare och att kablar är kopplade till båda batterierna. Kontrollera att batterierna har tillräcklig spänning för att kunna driva runt startmotorn.

Får motorn bränsle?
Kontrollera bränslenivån i tanken och eventuella kranar och filter som finns mellan bränsletanken och motorn. Det finns också bränslefilter i de flesta utombordare. Filtren ska vara rena och inte innehålla vatten. Bränsleflödet kan stoppas av att slangen är klämd.

Är bränsletanken ventilerad?
För att bränsle ska kunna sugas ur tanken måste luft kunna släppas in. Många inbyggda tankar är luftade automatiskt, men vissa bensintankar har en luftningsskruv (ofta på locket) som måste vara öppen.

Är det luft i bränslesystemet?
Dieselmotorer är känsliga för luft i bränslesystemet. Lufta bränslesystemet, enligt manual.

Stopp i bränsleslangen?
Om filtren är rena och varken innehåller luft eller vatten kan det ändå finnas skräp som sätter stopp i en bränsleslang och då behöver den rensas eller bytas ut.

Choke.
Bensinmotorer behöver ofta en rätt inställd choke, som reglerar luftinblandningen i bränslet, för att starta: testa med mer och med mindre choke – och utan.

Smuts i förgasaren?
Bensinmotorers förgasare behöver vara rätt inställda och rena från smuts i bränslekanalerna. Åtgärda enligt manual.

Så förebygger du att det uppstår motorproblem:

Rensa filter och använd inte gammalt bränsle.
En vanlig orsak till att det blir stopp mellan bränsletank och motor är att filtren har fyllts med skräp eller vatten så att bränslet inte når motorn och cylindrarna. Därför bör man rensa filtren regelbundet och undvika att förvara bränsle i tank under vintern eftersom kondens kan öka mängden vatten i tanken. Bensin och diesel flyter på vatten och i vattenskiktet kan bakterier växa som följer med bränslet och kan proppa igen filter.

Tanka inte diesel med RME-tillsats.
I de allra flesta sjömackar finns inte längre en tillsats av rapsolja, RME, i diesel. Men det är vanligt på vanliga landmackar. Rapsoljan kan fungera som näring för bakterier och därför ska man undvika att använda dieselbränsle med den tillsatsen. HVO-bränsle bidrar däremot inte till ökad bakterietillväxt.

Serva motorn regelbundet.
Utöver oljebyte och att filter rensas eller byts ut bör man dra åt skruvar och muttrar regelbundet, känna på kontakter och se till att bränsleslangar inte ligger i kläm. Bensinmotorer behöver nya tändstift regelbundet. För vattenkylning av motorer krävs oftast en impeller, en invändig propeller, som måste bytas med jämna mellanrum. Se manualen för din motor.

Kontrollera och underhåll batterierna.
Hur länge ett batteri håller beror på hur det är uppbyggt, hur det används och hur gammalt det är. Skräp på ytan av ett batteri kan vara ledande och orsaka krypströmmar som leder till urladdning på kortare eller längre tid: håll batteriet rent. Kopplingen mellan batteri och ledningar måste vara fri från korrosion: rengör. Vissa batterier behöver påfyllning av batterivatten, destillerat vatten.
Batterier mår ofta bättre med regelbunden laddning eftersom de laddas ur långsamt.

Alandia Motorkonsultation

Har du problem med att starta motorn? I Alandias försäkring ingår motorkonsultation utan självrisk. Med hjälp av en motorkonsultation kan du själv åtgärda problemet vid bryggan eller klippan där du ligger. Om problemet kvarstår får du bogsering till hemmahamn eller varv enligt försäkringsvillkoret.

Läs mer

Dieselbakterier kan leda till motorstopp

Kan du tanka biobränsle till din båt?

 

Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: följ oss på sociala medier och hitta din båtförsäkring här!

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Verktyg i båten

Fem saker som är bra att ha i båten

Som nybörjare på sjön är det inte lätt att förutse…
LED_1

LED-lampor sparar på batterikrafterna

Energisnåla LED-lampor fungerar utmärkt för belysning och lanternor på en…
sjösättning

Låt inte sjösättningen förstöra hela båtsommaren

Det låter märkligt men är sant. De flesta båtar som…