Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Publicerad: 2020-10-15

Båtar är stöldbegärliga – gör tjuven besviken!

Fritidsbåtar, speciellt snabba motorbåtar med kraftiga motorer, är begärliga objekt för avancerade stöldligor. Gör vad du kan för att skydda din båt!

Båtar i hamnen

Tusentals båtar och båtmotorer stjäls varje år i Sverige. Det här är tråkiga siffror och en dyster verklighet för båtägarna. Snabbgående motorbåtar är mest attraktiva och tjuvarna kan hinna långt i en sådan båt innan stölden upptäcks. Risken för båtstölder är som allra störst tidigt och sent på båtsäsongen då det är minst liv och rörelse i hamnarna.

Gemensam övervakning

– Det lönar sig att ha bra bevakning i hamnen eller på uppställningsplatsen om den inte är inhägnad. Båtägare kan gå ihop i ett nätverk och anlita en bevakningsfirma eller satsa på kameraövervakning, säger skadechef Ricard Sjöström vid Alandia Båtförsäkring.

Om du inte använder din båt under en längre tid under sommarsäsongen – be någon bekant att ha uppsikt över den och låt den gärna se bebodd ut.

Kom också ihåg att märka din båt med både skrovnumret och namnet på icke-synliga platser.

Stöldskydd

På marknaden finns olika typer av stöldskydd som låsanordningar och elektroniska skydd som startspärrar och spårsändare. Du får rabatt på premien om du investerar i stöldskydd.

– Kom också ihåg att märka din båt med både skrovnummer och namn på dolda platser. Förse gärna din båt med personliga detaljer, till exempel dekorationsränder på skrovet, säger Ricard.

Fotografera och dokumentera

Fotografera din båt noga och även utrustningen. Anteckna fabrikat och tillverkningsnummer på dyrbar utrustning. Lämna inget dyrbart löst i båten utan ta sådant med dig hem.

– Ingen vill få sin båtsommar förstörd på grund av stöld. Ta dig därför tid att skydda din båt på bästa sätt, säger Ricard Sjöström.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

alandia-heinakuu-purjehdus-01

Välj flytväst med omsorg!

Välj din flytväst med omsorg! Det absolut viktigaste är att…
navigationsapp

För- och nackdelar med navigationsappar

Hur fungerar navigationsprogram på surfplattan? Det enkla svaret är: generellt…
alandia-rbk-05-1

Ligger din båt ofta vid boj eller för ankar?

Ligger din båt ofta vid boj eller för ankar? Det…