Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Publicerad: 2020-11-03

Ta upp båten

Även om hösten är en fin årstid för båtturer börjar det för många av oss bli dags att tänka på båtupptagningen. Nedan delar vi med oss av några praktiska tips inför båtupptagning.

soljeholm-kasnas-01

Förbered båten innan upptagningen

Förbered båten inför upptagningen ­genom att tömma den på lös utrustning. Det är viktigt för att inte riskera att tyngdpunkten förskjuts under lyftet. Oftast kan du lyfta båten med motor och ta av motorn när båten ligger på plats i vaggan. Det minskar risken för att tappa motorn i vattnet och du får kortare väg att bära den till bilen. Märk ut känsliga ställen som givare till logg och ekolod med färgad tejp.

I samband med upptagningen kan du med fördel också:

  • Byta olja om du har motor på båten – ta hjälp av ett varv om du är osäker på hur du ska gå tillväga.
  • Tömma kylskåp, septiktank samt vattentank med tillhörande slangar.
  • Ta in dynor och andra textilier för att undvika mögel.

Ta upp båt med trailer

För att kunna ta upp båten med trailer behöver du undersöka att det finns ramper du kan använda, tillräckligt nära för att du ska kunna ta båten till någon av dem. Ta reda på om ramperna är avgiftsbelagda eller inte. Det brukar inte röra sig om stora summor för att använda en ramp, men det skadar inte att veta vad som gäller. Det är också bra att se efter så att det finns bryggor att angöra båten vid medan du hämtar bilen och trailern. Vid populära ramper uppstår ofta köer i båtupptagningstider, så se till att du har tiden som behövs för att vänta.

Vanligtvis går det bra att ta upp båten på trailer ensam, men om något börjar luta eller om du stöter på andra problem kan det vara skönt att ha någon med sig som kan hjälpa till.

Ta upp båt med båtlyft

Hos de flesta båtklubbarna kan du boka tid för upptagning med båtlyft. Du kan också boka båtlyft själv hos företag som erbjuder den typen av tjänst. Ofta kan du samtidigt få hjälp med avmastning och ibland även bottentvätt. Tänk på att när du bokar via båtklubb kan du oftast inte själv välja exakt när båten ska tas upp. Undersök kostnaden för att boka båtlyft och var medveten om att det kan kosta mer att ta upp båten efter oktober. Många företag som lyfter båtar kräver att båten är helförsäkrad.

De allra flesta båtar går bra att ta upp med båtlyft, men vissa modeller kräver anpassningar. Undersök hur just din båt bör lyftas för att klara upptagningen utan skador och prata med den som utför lyftet. Långkölade båtar och båtar där relingslistens främsta uppgift är att täcka över skarven mellan skrov och däck, snarare än att strukturellt hålla samman dem, kan behöva ägnas extra omsorg vid lyft i sling.

Kontrollera skrov, genomföringar och olja

När du väl har tagit upp båten kan du börja med att gå igenom skrov och däck för att se efter om något behöver underhåll eller reparation. Kontrollera särskilt genomföringarna, de ska vara i gott skick! Om något händer som beror på att genomföringar är i dåligt skick kan du ha svårt att få ut ersättning på din båtförsäkring.
Kom även ihåg att efter upptagning kolla och byta oljan som finns i växelhuset/underhuset eftersom det är väldigt vanligt att vatten kommer in i oljan.

Städa båten i samband med båtupptagningen

Rengör båten utvändigt i samband med upptag. När skrovet fortfarande är fuktigt får du lättare bort snäckor, havstulpaner och sjögräs som annars kan missfärga skrovet och lämna spår som är nästintill omöjliga att få bort.

Passa på att ta hem och rengöra tågvirke och fenderstrumpor från saltvatten och smuts. Regelbunden rengöring bidrar till att repen får längre livstid, behåller sin spänst och ser snygga ut. Tvätta i tvättmaskin på låg värme och häng upp på tork.

Invändigt är det viktigt att avlägsna alla textilier från båten och göra en grundlig städning för att textilierna inte ska drabbas av mögel och ohyra. Dammsug överallt där du kommer åt, se till att det inte finns matrester kvar någonstans och torka av åtkomliga ytor med en fuktig trasa. Var extra noga i köket.

Båtförsäkring vid lyft och transport

Vår båtförsäkring ger skydd även vid upptagning, transport och vinterförvaring – oavsett om du vinterförvarar båten på land eller i sjön. Läs mer om vår båtförsäkring här.

Bra att komma ihåg

Vill du göra turer med båten under senhösten och därför planerar för en sen upptagning, skydda båten vid kyla och se till att du kan ta upp båten på ett bra sätt när det väl är dags. Var dock uppmärksam på när temperaturen börjar sjunka ned mot nollan. Ju kallare det är desto svårare brukar det vara att hantera en båt – tampar blir stela, det kan vara halt på däck och motorn kan bli svårstartad.

Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare: följ oss på sociala medier och hitta din båtförsäkring här!

Hitta din båtförsäkring
utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

dsc03500-scaled

Så mår din båt bäst under vintern

Står din båt står stadigt på land? Är allt klart…
sjösättning

Låt inte sjösättningen förstöra hela båtsommaren

Det låter märkligt men är sant. De flesta båtar som…
SOME_FB_4P_1200

Vinterförvaring av båt

Det är hög tid att tänka på vinterförvaring av din…