Hoppa till huvudinnehåll
Våga fråga
Publicerad: 2022-06-09

Impulsköpet ledde till nya lärdomar

Maria hade spanat på drömbåten länge. På premiärturen skulle det visa sig att drömmen inte riktigt blev som hon hade förväntat sig. Efter en rad oväntade händelser längs vägen som båtägare omfamnar hon numera både upp- och nedgångarna.

– Jag har lärt mig att inte gå i taket så fort något går sönder, säger Maria. 

 

Att det skulle bli båt var givet för Maria, som är en rastlös själ. Ute på vattnet får hon utlopp för sin äventyrliga ådra.

– På en båt känner jag mig levande. Det är många gånger fysiskt och mentalt utmanande men samtidigt belönande och omväxlande. Ett lantställe skulle aldrig funka för mig, jag skulle bli uttråkad av att gräva i samma rabatt år efter år.

Marias dotter Elvira var bara sex dagar gammal när hon tog sin första båttur. Sedan den dagen har det blivit många turer på Mälaren och i Stockholms skärgård för mor och dotter, som delar intresset för båtlivet.

Mor och dotter inne i båt

– När jag sitter i aktern kan jag slappna av fullt ut. Det är extremt mysigt att ta en kopp te och läsa en bok i solnedgången när det är helt vindstilla och lugnt, säger Elvira.

Maria har ägt flera motorbåtar men det var när hon flyttade till Kungsholmen och Rörstrands båtklubb som hon fick upp ögonen för en viss båtmodell, en Nautic 900 Turbo från 1984.

– Jag sneglade på den där bumlingen länge och tänkte ”en sådan här ska jag ha en vacker dag”. När den blev till salu 2018 slog jag till, säger Maria.

motorbåt i kanal

Men första turen ute med drömbåten skulle bjuda på oönskad dramatik. Maria och Elvira hade lagt till med båten i Nässlingen, i norra delen av Stockholms mellanskärgård, när ett oväder drog in. Regnet vräkte ner och vattnet rann rakt igenom kapellet, där det forsade ner, på och in under instrumentpanelen där alla elkopplingar satt samlade.

– Det var som att någon hällde en hink med vatten rakt över varenda eldragning, både 12 och 220 volt, och på batterierna med påslagen ström. Det började spraka i kontakterna, det var riktigt läskigt, berättar Maria.

Samtidigt som Maria stängde av huvudströmbrytaren och drog ut landströmkabeln började Elvira springa fram och tillbaka till ett värdshus intill för att hämta torra handdukar. En kvinna från grannbåten kom ut och frågade vad som hände.

– Det visade sig att hon var operationssköterska. Av henne fick vi operationsdukar som man egentligen använder för att stoppa blod under operationer, säger Elvira.

När ovädret hade lagt sig och båten torkat upp var det svårt att starta motorn, men Maria och Elvira lyckades till slut komma i väg till Finnhamn, där de kunde koppla på landströmmen igen och ladda batterierna. Av en gammal bekant fick de låna presenningar, som de täckte kapellet med.

– Resten av sommaren såg båten inte riktigt klok ut, skrattar Maria.

Efter den sommaren visade det sig att det var mycket på båten som behövde åtgärdas. Elen var felaktigt dragen och kapellet fick bytas ut.

– De förra ägarna hade lämnat in kapellet för tvätt på ett oseriöst ställe. Impregneringen som ska hålla vatten borta var helt förstörd, berättar Maria.

kvinna på båt

I efterhand inser hon att hon skulle ha haft lite is i magen innan köpet.

– Min pappa brukar säga: ”Att gifta sig när man är kär är som att köra bil när man är onykter”. Det är exakt samma med båtar. Om man blir tokkär i en båt ska man vara extra försiktig. Ställ frågor, undersök båten inifrån och ut och låt alltid någon göra en oberoende besiktning av båten, säger Maria.


Maria och Elvira

Ålder

Maria: 53 år

Elvira: 17 år

Båt

”Nautic 900 Turbo, 1984. En drygt nio meter lång rymlig och trygg familjebåt.”

Favoritpryl ombord

Elvira: ”Den nya badstegen som går så djupt ner att man kan doppa halva kroppen.”

Maria: ”De trådlösa högtalarna. Vi lyssnar mycket på musik när vi är ute med båten.”

Bästa säkerhetstipset

Elvira: ”Att stänga av vattnet på natten”.

Maria: ”Och även stänga av elen på natten. Jag har stor respekt för kombinationen el och vatten”.

Var tar ni båten i sommar?

Maria: ”Mellanskärgården. Det är väldigt vackert och där finns så många fantastiska naturhamnar att besöka utan att man behöver åka så långt”.

Elvira: ”Jag gillar Utö väldigt mycket. Det går båtar ut dit så det är enkelt för kompisar att ta sig dit och där kan man hitta mysiga badställen”.


 

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Segelbåt

Madeleine och Michael har hittat lugnet i seglingen

Planera, diskutera och ta det lugnt. Efter en stormfylld seglingsstrapats,…
Motorbåt – 3

Barnfamiljen som tar det säkra före det osäkra

Förra sommaren fick familjen simma in till land när det…
Drömmare – 1

Många frågor på väg mot världsomsegling

Drömmen är att kasta loss för en världsomsegling med nya…