Hoppa till huvudinnehåll
Vattenskoter
Publicerad: 2020-11-13

Var synlig och rörlig med vattenskotern

Kallare vatten och svårare att ta dig upp på skotern än du trodde? Långt till land och glittrande vatten som gör dig svår att se? Det kan vara verkligheten när du faller av skotern. Med en färgstark hjälm och torr- eller våtdräkt är du mer synlig i vattnet och klarar kylan bättre tills du själv tar dig upp eller får hjälp.

Vattenskidåkning sker i hastigheter omkring 20-30 knop och vattenskidåkare faller hela tiden! Att ramla av skotern i 40 eller 50 knop borde inte vara annorlunda kan man tycka, men det är det. Vattnet är kallt och till skillnad från vattenskidåkaren har du mest troligt ingen kompis i båt som drar upp dig direkt. Den högre hastigheten gör också att fallet blir märkbart hårdare från vattenskoter än från vattenskidor. På skotern finns dessutom många hårda delar och risken finns att du skadar käke eller revbenom du kör omkull eller råkar ut för stora svall i fel vinkel. Med enkla medel kan du öka säkerheten när du njuter av vattenskotern, farten och vattnet.

Hjälmen med dubbla funktioner

Förutom att skydda huvud och käkparti vid krock eller om du faller av vattenskotern i hög hastighet, hjälper en hjälm med klara färger dig att synas i vattnet. Det är väldigt viktigt, både för att någon ska kunna få syn på dig och erbjuda hjälp men också för att minska risken för att du blir påkörd i vattnet.

En vattenfylld hjälm kan bli ytterligare ett överraskningsmoment om du faller av vattenskotern. Se till att ta dig ett dopp med hjälmen på innan du ger dig ut med skotern så ve dut hur det känns!

Våtdräkten hjälper dig att ta dig upp

Inget får de mänskliga lederna att stelna så snabbt som kyla, och stela leder är inget du behöver när du ska simma till din vattenskoter och ta dig upp. Redan innan du landar i vattnet finns risken att du blivit nedkyld av fartvinden. Så investera i en bra torr- eller våtdräkt för att vara skyddad mot kyla, både när du kör och om du hamnar i vattnet.

Flytväst – (nästan) för självklar för att nämnas

Använd alltid flytväst, helst en med grenband eftersom andra lätt glider upp över huvudet, helt eller delvis, då du faller i vattnet. Det räcker med att flytvästen glider upp till öronen för att det ska bli obehagligt och svårt att simma i den. Västen bör ha en klar och tydlig färg så den hjälper dig att synas. Du ska kunna simma och ta dig upp på skotern från vattnet så smidigt som möjligt, så välj en flytväst med god rörlighet. Ta gärna del av de flytvästtester vi gjort!

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

Kläderna till vattenskoterturen

Bästa klädtipsen för vattenskoterturen

Allt fler får upp ögonen för vattenskotern som ett alternativ…
img-6688-scaled

Härlig höst på vattenskotern

Skärgården är aldrig så vacker som nu och rätt förberedd…
vattenskoter_collage_web

Krav på förarbevis från 1 maj

Från och med 1 maj i år krävs förarbevis för…