Hoppa till huvudinnehåll
Vattenskoter
Publicerad: 2020-11-13

Vinterförvaring av vattenskoter

Ta hand om din vattenskoter så att du får njuta av den till våren igen. Se till att den är skyddad mot stöld och vädrets makter samt konservera motorn.

Vinterförvaring_vattenskoter

Att vinterförvara en vattenskoter liknar att vinterförvara en båt, men du har kanske inte lika mycket textilier som kan mögla på skotern. Nedan följer några saker att tänka på.

Skydda vattenskotern mot stöld och storm

Hösten är högsäsong för stölder, så om du förvarar din vattenskoter på en brygga eller ramp fram till att det är dags för vinterförvaring gäller det att ha skotern under noggrann uppsikt.

– Dessutom drar höststormarna in. Tyvärr glömmer många att säkra sin skoter med ett rep. Om du bara litar på din låskätting kan några vindbyar få skotern att glida ner i vattnet från vattenskoterbryggan, säger Niklas Ohlsén på RIB Extreme Racing.

Vattenskotrar är stöldbegärliga och om du vinterförvarar skotern utomhus på trailer bör du ta bort hjulen och palla upp den. Töm även vattenskotern på lös utrustning.

Täck vattenskotern vid förvaring utomhus

Det finns många bra kapell för täckning av vattenskoter att köpa, använd gärna ett sådant. Om du täcker själv med presenning, tänk på att lämna öppningar som låter luften cirkulera under täckningen.

Säkra aldrig täckningen i stöttorna, då riskerar vattenskotern att välta om vinden tar tag i täckningen vid hård blåst!

Konservera vattenskoterns motor

Du kan med fördel lämna in vattenskotern till ett varv eller en marina för konservering av motorn inför vintern. Om du väljer att konservera den själv, se till att ta reda på om något särskilt gäller för just din modell. Niklas Olsén ger några generella tips:

– Blanda 50 procent vatten och 50 procent glykol och kör det sedan in i kylsystemet med en speciell adapter anpassad för just din vattenskoter. Det förhindrar korrosion och att någon maskindel fryser sönder. Oavsett hur du förvarar din vattenskoter ska du öppna upp och säkra att luften cirkulerar i motorrummet, annars stänger du in fukten och korrosionen äter sakta upp vitala delar i ditt motorrum.

Kontrollera batteriet

Om du har ett blysyrabatteri och inte ett gelbatteri är det nu läge att kontrollera syranivån efter säsongen.

– Batteriet brukar ta stryk i slutet av säsongen så det finns orsak att se över syranivån i cellerna och fylla på med destillerat vatten till max-strecket. Det lönar sig att först skruva loss batteriet så att du tydligare ser att nivåerna blir rätt, tipsar Niklas.

Du bör skruva loss batteriet och förvara det på exempelvis en hylla, inte på ett cementgolv. Kom ihåg att ladda batteriet varannan månad. Om du måste förvara batteriet i vattenskotern ska du lossa kabeln till pluspolen för att minimera risken att du har någon strömtjuv som laddar ur batteriet. Ett fulladdat batteri kan inte frysa sönder.

utombordare-bla2

UTOMBORDARE

utombordare-bla-1

INOMBORDARE

segelbat-bla

SEGELBÅT

vattenskoter-bla

VATTENSKOTER

Relaterade artiklar

vesijetti_28.7.2020-11

Hårdare regler för vattenskotrar nästa vår?

Särskilda fartbegränsningar och förbud för vattenskotrar på vissa platser föreslås…
Vattenskoter övningar som kan rädda liv

Tre skoterövningar som kan rädda liv

Gör några övningar med vattenskotern så blir du säkrare till…
Kläderna till vattenskoterturen

Bästa klädtipsen för vattenskoterturen

Allt fler får upp ögonen för vattenskotern som ett alternativ…